Luktar illa stinker lukt Linnéstan Linnéstaden
I år har det varit fler luktproblem än i normalfall, inte enbart i Göteborg, bland annat på grund av längre torrperioder. Bild: Anders Abrahamsson/GP

Därför har Linnéstaden luktat äckligt

Boende och företag i Linnéstaden har plågats av en obehaglig lukt sedan flera månader tillbaka. Nu tror sig kommunen veta vad som orsakat stanken.
– Där samlas sediment som kan gör att det luktar lite längre ner, säger Jonas Lunding Andersson, tillförordnad operativ enhetschef vid Kretslopp och vatten.

ANNONS
|

Som GöteborgDirekt var först med att rapportera har det luktat illa i Linnéstaden i flera månader. Förvaltningen Kretslopp och vatten fått in cirka 25 klagomål från boende i området sedan i maj.

Det är inte ovanligt med luktproblem runtom i staden, särskilt i år på grund av längre torrperioder, men jakten på stankens källa har varit ovanligt klurig den här gången.

– Vi har inte riktigt fått klart för oss exakt var problemet ligger. Vi tror att vi vet, men det kan vara lite blandade orsaker, säger Jonas Lunding Andersson, tillförordnad operativ enhetschef vid Kretslopp och vatten.

ANNONS

LÄS MER: Här ligger Göteborgs dyraste gator

50 år gammalt magasin

I delar av centrala Göteborg går spillvattnet, det vill säga vattnet vi spolar ner samt nederbörden, så kallat dagvatten, i ett kombinerat nät. Om vattenlåsen i nätet inte fungerar som de ska kan lukten från spillvattnet smita ut och upp genom både rännstensbrunnar och brunnar med lock som inte är täta.

Jonas Lunding Andersson tror att det är en förklaring till att det luktat illa i området. En annan är det så kallade utjämningsmagasinet som ligger vid Medicinareberget.

– Där samlas sediment som kan gör att det luktar lite längre ner. Men det har funnits sediment där under de 50 år magasinet funnits, och det rensas regelbundet, så vår bedömning är att det är en kombination av orsaker som gör att det luktar, säger Jonas Lunding Andersson.

LÄS MER:Stor vattenläcka i Linnéstaden

Spolat rent och bytt ut

Kim Andersson, planeringsledare på trafikkontoret, bekräftar för GöteborgDirekt att bland annat vattenlåsen har varit i dåligt skick.

– Det kan vara gamla rör som spricker eller andra saker. Vi har sett över och åtgärdat bristerna som fanns, säger hon till tidningen.

Kretslopp och vatten har också spolat rent i ledningarna i området och bytt ut cirka 70 otäta brunnslock.

– Nu tror jag vi har tätat klart det sista. Nästa vecka ska vi göra en översyn och uppföljning, säger Jonas Lunding Andersson.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgsprofilen och Faktumförsäljaren Hans Flory är död

ANNONS