Under måndagen kunde Göteborgs invånare bevittna hur tre JAS-plan flög över Göteborg.
Under måndagen kunde Göteborgs invånare bevittna hur tre JAS-plan flög över Göteborg. Bild: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Därför flyger JAS-plan över Göteborg

Under måndagen kunde Göteborgs invånare höra tre JAS-plan dundra förbi. Tidigare under sommaren har det inkommit flera tips om JAS-plan som flugit över Göteborg med omnejd. Dagens plan är precis hemkomna från Royal International Air Tattoo i Storbritannien.

ANNONS
|

Under måndagen kunde Göteborgs invånare bevittna hur tre JAS-plan flög över Göteborg. Det var två plan av modellen JAS 39C Gripen och ett JAS 39D Gripen som kunde spanas över Göteborgshimmelen.

Planen tillhör Skaraborgs flygflottilj F7 som ligger i Såtenäs mellan Lidköping och Trollhättan. Sedan 2016 är det ett krigsförband både vad det gäller plan av typen JAS 39 Gripen och transport- och specialflyg.

Flottiljen grundades 1940 och är en av Försvarsmaktens viktigaste flygbaser. Förbandet har ofta varit det första i landet att utrustas med nya plan som Hercules, Viggen och Gripen.

På väg hem från England

Planen har precis kommit hem från flygshowen RIAT, Royal International Air Tattoo, som lockade drygt 185 000 besökare i Fairford, Storbritannien. Bland annat vann JAS 39D Gripen pris för bästa markutställning.

ANNONS

– I dag rörde det sig om en hemtransport från flygshowen RIAT, i England där vi vunnit lite fina priser. I dag visste vi att de skulle passera klockan två. Planen har precis landat här på Såtenäs, säger John Lidman informationschef på Skaraborgs flygflottilj.

Tidigare har planen synts över Göteborg i samband med högtider eller olika former av evenemang.

– Vi har tidigare flugit över Göteborg i samband med nationaldagen, under Göteborgsvarvet eller när vi hejat på kollegor under Tough Viking. Vi övar normalt sett inte över Göteborg.

Anledningen till att plan synts över Göteborg den senaste tiden har en något mer vardaglig anledning.

– Vi har egentligen en mindre verksamhet under semestertider. Anledning att vi flyger över Göteborg är oftast hemgång från övningar eller transport. Göteborgs luftutrymme är civil luft och inget övningsområde, då kan det röra sig om en navigeringsflygning eller att vi är på väg till ett övningsområde. Det kan även röra sig om transport ner till Halmstad där vi har den tekniska skolan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS