Under måndagskvällen och natten till tisdagen kommer flygplanet, som utgår från Säve, att flyga över område 1, och område 2, på kartan.
Under måndagskvällen och natten till tisdagen kommer flygplanet, som utgår från Säve, att flyga över område 1, och område 2, på kartan. Bild: Göteborg Energi

Därför cirkulerade flygplan över Göteborg i natt

Natten till tisdag flög ett flygplan på låg höjd över centrala Göteborg och Hisingen.
– Man flyger i korridorer, fram och tillbaka, på ganska låg höjd, säger Cecilia Erdalen, presschef vid Göteborg energi.

ANNONS
|

De nattliga flygningarna genomförs med några års mellanrum. För att de ska vara effektiva är klart och kallt väder att föredra.

Med hjälp av en värmekamera scannas Göteborg av från luften, och desto kallare vädret är, desto enklare är det att upptäcka läckage från stadens fjärrvärmeanläggningar.

Flyger på låg höjd

Med hjälp av den avancerade värmekameran kan Göteborg Energi få högupplösta bilder, och exakta temperaturer på platser, vilket i sin tur kan ge svar på vilka områden av fjärrvärmesystemet som kan vara i behov av åtgärder.

– Vi har försökt få till rätt tillfällen ett tag nu, men vädret har ofta ställt till det. Nu ser det ut att bli både klart och ganska kallt i natt, säger Cecilia Erdalen på Göteborgs Energi.

ANNONS

Flygningarna pågick mellan 22.00 på måndagskvällen fram till ungefär 04.00 på tisdagsmorgonen. Planet flög fram och tillbaka på cirka 900 meters höjd i korridorer på cirka 200 meter.

– Jag kan inte svara på hur mycket planet kommer att höras, men i och med att det kommer flyga ganska lågt är det säkert en del som kommer att uppmärksamma det, och därför är det ju bra att människor vet vad det gör, sa Cecilia Erdalen dagen innan flygningen.

LÄS MER:Brandflyget spanar efter bränder – se bilderna

ANNONS