Därför är det så kallt

Grönlandsblockeringar, tropiska vågor och La Niña – det iskalla decembervädret har ingen enkel eller självklar förklaring.
I dag uppmättes de lägsta temperaturerna hittills i år i Göteborg, men snart ser det ut att bli mildare igen.

ANNONS
|

Det är mildare än vanligt på Grönland. Men i Göteborg har den första vintermånaden varit betydligt kallare än vad vi är vana vid. Dygnsmedeltemperaturerna har varit omkring minus fem dagtid och minus tio nattetid i Västsverige sedan decembers start.

När årets luciatåg intog balkongen på Hotel Eggers vid centralstationen på tisdagsmorgonen visade termometern minus elva. Under torsdagen uppmättes de lägsta temperaturerna hittills i år i Göteborg när det återigen var elva minus elva grader, enligt SMHI.

Först lagom till fjärde advent och VM-final verkar temperaturerna vara på väg att börja klättra uppåt igen.

– Det ser faktiskt ut som att Grönlandsblockeringen är på väg att lösas upp någon gång i slutet på den här veckan, säger Erik Höjgård-Olsen, jourhavande meteorolog på SMHI.

ANNONS

Pressar ner kall luft

Begreppet Grönlandsblockering är långt ifrån nytt i meteorologvärlden, men hos allmänheten är det inte lika vedertaget. Den pågående blockeringen innebär att ett högtryck har parkerat sig i atmosfären ovanför Grönland och pressar kall luft från Arktis och norra Ryssland ner över Norden.

Det leder bland annat till att temperaturerna har varit långt över det normala i Grönland under december månad, medan stora delar av norra Europa har haft låga temperaturer i snart två veckor.

– Högtrycket hamnar i ett låst, eller fast, läge. Lågtrycken blockeras helt enkelt från att gå sina vanliga banor och styrs om till andra banor. Medan vandrande lågtryck bildas, lever och dör på omkring en vecka kan en blockering ge kallare eller varmare väder under en lite längre tid, säger Erik Höjgård-Olsen.

”Får kallare luft från norr och öster”

Men exakt vad det är som har orsakat just den här högtrycksblockeringen går bara att spekulera i, enligt SMHI:s meteorolog Mattias Lind.

– Det är väldigt svårt att svara på vad det är som har bildat den blockering som just nu gör att vi har ett kallare väder. Den har sitt centrum vid Atlanten, nära Island och Grönland, och innebär att det lågtryck som normalt sett bildas och går in över Sverige tar en annan väg, säger han och fortsätter:

ANNONS

– En del av den mildare luften går in över Sydeuropa och andra går runt blockeringen, och vi får istället kallare luft från norr och öster. Mycket av den milda luften går mot Kanada nu, där är det mildare än normalt.

En högtrycksblockering har heller aldrig en ensam förklaring, utan uppkommer när flera olika fenomen möter varandra.

Havsfenomenet La Niña, högfrekventa forceringar och tropiska vågor är exempel på väderfenomen som påverkar luftmassorna i atmosfären. Exakta tidpunkter för när vissa fenomen inträffar spelar också in.

LÄS MER:Tre ”La Niña” på raken – första gången på 70 år

”Kommer bli mindre vanliga”

Till exempel kan en viss typ av nederbördsmönster i tropikerna vid den här tiden på året ha betydelse för utvecklingen av en Grönlandsblockering, berättar Mattias Lind.

Men om det är just det som har orsakat det kalla Göteborgsvädret just denna gång går inte att säga.

– Allt i atmosfären hänger ihop. Det är ett komplext samspel som avgör hur strömningsmönstret ser ut. Det går inte på ett enkelt sätt i prognosen att säga varför det blev som det blev, säger Mattias Lind.

Trots de iskalla decembervindarna råder det inga tvivel om den globala uppvärmningen leder till att milda vintrar kommer att bli allt vanligare. Men kan istället väderfenomen som Grönlandsblockeringar bli fler i framtiden?

– Forskningen är än så länge osäker, men utifrån de observationer som experter har gjort ser det snarare ut som att sådana typer av blockeringar kommer att bli mindre vanliga, säger Mattias Lind.

ANNONS

LÄS MER:Ett snötäckt Göteborg – se bilderna av GP:s fotografer

LÄS MER:Larmet: Göteborgs isar är livsfarliga

ANNONS