Kålmask och varmt väder har skapat broccolibrist. Arkivbild
Kålmask och varmt väder har skapat broccolibrist. Arkivbild Bild: Ronny B Nilsson

Därför är det broccolibrist i Sverige

Just nu råder det broccolibrist i flera svenska matbutiker. GP har löst mysteriet med varför grönsakshyllorna ekar tomma efter den populära och nyttiga kålväxten.

ANNONS

Bristen på färsk broccoli i grönsakshyllor har ställt till det för såväl konsumenter som matbutiker och lantbrukare. Håkan Paulsson är lantbrukare och odlar broccoli på sin gård, Broddarpsgården på Bjärehalvön, och påpekar att värmen har varit ett problem.

– Broccolin gick i blom innan den var redo. Det var för varmt i ett för tidigt skede och det tålde inte grödorna helt enkelt. Nu är det lite bättre men den skörd som var gick till stor del inte att rädda. Kålsorter gillar inte att det är för varmt och soligt, de uppskattar när det är fuktigt och lite nederbörd.

ANNONS

"Samma problem över hela västra Europa"

Problemet med brist på broccoli har inte varit unikt för Sverige. Större delen av västra Europa har haft problem med skörden i år.

– Det har varit samma problem för odlare över hela västra Europa, det har till och med varit problem i England. Det har varit brist på broccoli och inte skördats några volymer. Vi bönder är ganska sårbara när det är så här med klimatet och värmen. Det blir ganska mycket utgifter för vår del men ingen inkomst. Vi förlorar lite pengar men så är det att vara odlare.

Broccoli hör till de grönsaker Livsmedelsverket rekommenderar att vi bör äta och förekommer frekvent på de flesta svenskars matbord. Den gröna kålväxten är den mest näringsrika av de grönsaker svenskar äter oftast.

De svenska matvarukedjorna köper mestadels in svensk broccoli under sommarhalvåret. Broccoli är också en grönsak där odlingen ökat markant i Sverige. Enligt statistik från Jordbruksverket skördades 2 941 ton broccoli 2017 och skörden har fördubblats sedan år 2008 då den var 1 485 ton.

Drabbat alla stora matvarukedjor

Från Ica:s håll beklagar man att det är brist på broccoli i deras butiker och att man har nära kontakt med de lantbrukare som är deras leverantörer. Väderlek och kålmask är de främsta orsakerna till utebliven broccoli.

ANNONS

– Denna sommar har precis som förra sommaren varit speciell ur vädersynpunkt vilket påverkar broccolin. Men det har även varit angrepp från kålmask som påverkat tillgången. Vi har nära kontakt med våra leverantörer som sliter hårt för att se till att det finns svenska grönsaker i butikerna, säger Jonas Andersson, kategorichef för frukt och grönt på Ica Sverige.

Rekommenderar fryst broccoli

Lidl hänvisar till att det går att köpa fryst broccoli i väntan på att den färska broccolin ska vara tillbaka som normalt.

– Det stämmer att vissa av våra butiker haft begränsad tillgång på färsk broccoli, det har varit en utmaning för hela dagligvaruhandeln i Sverige. Med våra svenska odlare i åtanke hoppas vi på en fortsatt lagom sommar, med både sol och regn. I väntan på den färska broccolin rekommenderar vi våra kunder att köpa vår frysta variant, säger Johanna Davidsson tillförordnad pressansvarig hos Lidl Sverige.

För att lösa problemet har Coop valt att köpa in broccoli från andra länder.

– Det har att göra med värmen som lockar fram kållarven som har minskat skörden av flera kålsorter, bland annat broccoli och därmed kan det ha uppstått brister i ett fåtal butiker. Vi har redan tagit in broccoli från andra länder som är mindre drabbade, så detta är på väg att lösas, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS