Dansande midsommar i centrala Göteborg

Tusentals människor och nästan lika många små grodor. Många valde att fira midsommar i Trädgårdsföreningen och Slottsskogen. – Det bästa är blommorna, säger Luna Kidane.

ANNONS
|

Naemi Kidane spänner armarna för att lyfta stången. Tillsammans lyckas midsommarfirarna i Trädgårdsföreningen vända skapelsen, prydd med björkris och blommor i vitt och blått. Snart fortsätter smyckandet på stångens andra sida.

– Det är ordnat kaos detta, säger Carola Lindblom i mikrofonen.

Hon instruerar folksamlingen via mikrofonen, och lyckas prata både svenska, engelska och lite spanska.

– The whole world is here in Trädgårdsföreningen today, säger hon.

Från Indien till Göteborg

Turister, nyinflyttade göteborgare och midsommarveteraner firar tillsammans i grönskan, mitt i staden. Sudharshan Modem Pakirgalla har precis börjat jobba på ett teknikföretag i Göteborg. Nu har han familjen på besök från Indien. Han och brodern Kiran Kumar har på sig traditionell festklädsel från hemlandet.

ANNONS

– Så att det blir ett kulturutbyte! säger Sudharshan Modem Pakirgalla.

Det utlovade regnet är ännu långt borta, och precis när midsommarstången ska resas kikar solen fram. Under jubel och applåder höjs stången mot himlen.

– Magiskt!, säger någon i folksamlingen.

Kenneth Larsson hjälper barnen Malcolm och Bianca Danielsson att binda kransar. Familjen har utrustat sig med björkris, blommor och ståltråd.

– Det är lite svårt, säger Bianca.

Kransbindandet är hennes och lillebror Malcolms favoritdel av firandet. De har varit här i Trädgårdsföreningen flera gånger.

– Tre eller fyra. Det är som en oas det här, mitt i stan, säger Kenneth Larsson.

"Vet inte vad vi håller på med"

Kompisarna Alice Khan och Hanna Söderström sitter en bit bort och kämpar med sina kransar. De vet inte riktigt vad de håller på med, förklarar Hanna Söderström.

– Men vi låtsas att vi gör det, säger Alice Khan.

Hon lyfter den halvfärdiga kransen och försöker mäta sin huvudstorlek. Midsommar är en trevlig tradition, tycker hon.

– Den för folk samman. Alla vill vara en del av firandet, säger hon.

Midsommarfirandeti Trädgårdsföreningen är en över 25 år gammal tradition. 1991 bjöd man för första gången in till midsommardans och kransbindning. Lekledare Brita Siewertsson har varit med sedan dess. Dagen till ära är hon klädd i folkdräkt, en av sina flera Bohusdräkter.

ANNONS

– Man känner sig stolt när man har på sig dräkten, man sträcker lite extra på ryggen, säger hon.

Brita Siewertsson tycker att midsommarfirandet är en viktig del av det svenska kulturarvet. År efter år visar hon barn och vuxna hur man dansar runt midsommarstången. Hon tycker att det är viktigt att lära sig om olika kulturer och traditioner.

– Om svenskarna visste mer om historien bakom sina egna traditioner skulle de ha lättare att förstå andras, säger hon.

Danstrotsregni Slottsskogen

Några timmar senare har regnet nått Göteborg. I Slottsskogen är paraplyerna uppspända och regnjackorna på. Patrik Chi visar pojkvännen Michael Borsutzky från Tyskland hur traditionell midsommardans går till.

– Egentligen betyder midsommar inte så mycket för mig, men har man besök får man put on a show, helt enkelt, säger Patrik Chi.

Klassiskt, svenskt midsommarväder säger de om regnet. En bit bort, under ett stort träd, har David Smith sökt skydd med sina vänner. De håller precis på att avsluta en grillmiddag, och sätter jordgubbar på tårtan som ska bli efterrätt.

– Midsommar handlar om just det här, att ha roligt och att umgås med varandra, säger David Smith.

ANNONS