da Matteo är Sveriges bästa kafé

ANNONS
|

Bästa kaféet i hela landet ligger mitt i Göteborgs hjärta, enligt White Guide Cafés kaféguide där 316 kaféer är listade. Men den klarast lysande stjärnan i den svenska kafékulturen är da Matteo på Magasinsgatan.

"För att ha skapat en mötesplats för alla med både hjärta, expertis och hög servicenivå, där både det egenrostade kaffet och bakverken från det egna bageriet håller en extremt hög kvalitet", skriver White Guide Café i sin motivering.

- Det känns otroligt roligt, en bekräftelse på allt slit man lagt ner genom åren, säger da Matteos stolta grundare Matts Johansson direkt efter prisutdelningen.

ANNONS

Varför tror du att ni fick priset?

- Därför att vi värnar om våra råvaror. Vi både rostar vårt eget kaffe och bakar vårt eget bröd, säger Matts Johansson som drivit olika kaféer i drygt 20 år.

I guiden skriver man vidare om da Matteo:

"Något annat som imponerar är att oavsett av vem och vilket da Matteo (det finns fyra stycken) håller kaffet i koppen en jämn och hög kvalitet". "Ursprungslokalen ligger i Victoriapassagen, men det är här i korsningen Magasinsgatan/Vallgatan som hjärtat ligger. Och varje år tar man över lite mer av kvarteret. Tvärs över gården ligger det egna surdegsbageriet som bakar beroendeframkallande kardemummabullar".

Ytterligare fyra kaféer var nominerade i klassen; Kaffeverket, Stockholm, Mellqvist Kaffebar, Stockholm, Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro, och Söderberg & Sara Bageri, Ystad.

Men i år gick segern västerut.

ANNONS

• Årets stjärnskott, Uggla kaffebar & café, Malmö.

• Årets fikaställe, Annas Hembageri i Mariefred.

• Årets kaffebar, Drop Coffee i Stockholm.

• Årets Konditori, Tössebageriet, Stockholm.

• Årets värt en resa, Bäckdalens Café Orangeriet, Båstad.

• Årets hållbara kafé, Strandnära Ecokafé i Mörbylånga.

• Årets bageri, Green Rabbit Rågbrödsbageriet i Stockholm.

I årets upplaga av White Guide Café hävdar sig Göteborg väl i konkurrensen med 33 rekommenderade kaféer av totalt 316. Sju av dem är nya för året.

ANNONS