GP guidar dig till det bästa sommarvädret i Göteborg – enligt statistiken
GP guidar dig till det bästa sommarvädret i Göteborg – enligt statistiken Bild: Robin Aron

Då är det bäst sommarväder – statistiskt sett

Det må kännas långt kvar till sommaren när man ser ut över Göteborgs vinterlandskap men för många börjar det bli hög tid att lämna in semesterönskemål. Men när ska man egentligen ta semester? GP guidar dig till det bästa sommarvädret i Göteborg – rent statistiskt.

ANNONS
|

Tidig semester? Sen semester? Något däremellan? Trots att vi inte ens är halvvägs genom februari börjar det bli dags för många att tänka på semestern.

Det kan kännas som ett lotteri varje år om man lyckas pricka in veckorna med de varmaste och soligaste semestervädret. Är man en soldyrkare finns det dock statistiskt sett veckor – och geografiska platser i Sverige – med mest solchans.

Enligt Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, kan vädret variera mycket från år till år. Men SMHI har samlat statistik över bland annat soltimmar, medeltemperatur och nederbörd under sommarmånaderna mellan 1991 och 2020.

Soltimmar

Är det soltimmar du är ute efter ska du satsa på juli. Enligt SMHI är det i snitt 246 soltimmar i juli månad i Göteborg. Föredrar du i stället en tidig semester så är inte juni fy skam heller. Sett till statistiken är det i snitt 242 soltimmar i juni. Augusti däremot bjuder inte på lika mycket sol. Mellan 1991 och 2020 var det i snitt 205 soltimmar i augusti månad i Göteborg.

ANNONS

– Rent allmänt är det också soligare vid kusten än inåt land. In över land bildas det mer moln och även eftermiddagsskurar som växer till sig under dagen, säger Sverker Hellström.

Medeltemperatur

Föredrar du varma dagar? Då är det också i juli som du statistiskt sett ska försöka lägga din semester. Dagens högsta temperatur i juli är nämligen i medel 22,4 grader. På en andraplats återfinns augusti med 21,8 grader. Kallast av de tre månaderna är det i juni där dagens högsta temperatur ligger på i medel 20 grader.

– Temperaturmässigt är det yttersta kustbandet lite missgynnat så länge havet är kallt. Framför allt om det blåser pålandsvind för då får man in de lite kyligare vindarna. Är det däremot frånlandsvind kan det vara lika varmt vid kustbandet som inåt land, säger Sverker Hellström.

Vill du ha många högsommardagar, alltså dagar med maxtemperaturer på 25 grader eller mer? Då är det också juli du ska satsa på. Juli har i snitt åtta högsommardagar, juni fyra högsommardagar och augusti sex högsommardagar.

Nederbörd

Avskyr du regn? Då är inte augusti semestermånaden för dig. I snitt faller 93 millimeter nederbörd i augusti i Göteborg. Juli månad är något torrare med en snittnederbörd på 81 millimeter. Torrast är det juni som i snitt får 74 millimeter nederbörd.

ANNONS

– Att det är mindre nederbörd i juni har också delvis att göra med havstemperaturen. I juni är havet fortfarande lite nedkylt efter vinterhalvåret och då bildas det inte lika mycket regnskurar, säger Sverker Hellström.

Om man ska semestra i Göteborg och är soldyrkare då menar Sverker Hellström att det är juli man ska satsa på – statistiskt sett.

– Är man ute vid kustlandet har man chans till soligt väder egentligen hela sommaren i och med att det bildas lite mindre stackmoln än in över land. Men kanske att juli ändå är en bra kompromiss.

LÄS MER:Så maxar du din ledighet 2024

LÄS MER:Okända utflyktspärlorna i Västsverige – så hittar du dem

LÄS MER:Svenska sevärdheter du måste se innan du dör

ANNONS