Cyklar sju mil om dagen för att skydda hustrun från corona

När det nya coronaviruset börjat sprida sig i samhället hade Pjär Noréns hustru nyss opererats för bröstcancer. Att åka buss – och riskera att ta hem smitta – kändes plötsligt uteslutet. Nu cyklar Pjär från hemmet i Landvetter till jobbet på Norra Hisingen i stället.

ANNONS

Strax efter årsskiftet fick Pjär Noréns hustru Carina beskedet alla fasar för: Cellförändringarna i bröstet var cancer. Behandlingar sattes in med framgång och i början av mars deklarerade läkarna på Sahlgrenska att Carina var fri från cancern. Med delar av lymfkörteln bortplockad är hennes immunförsvar extra känsligt.

Ett par dagar efter familjen Noréns glädjande besked konstaterade Folkhälsomyndigheten att vi hade en samhällsspridning av coronaviruset sars-cov-2 i Sverige.

LÄS MER:Forskaren: "Med största sannolikhet är smittan ute i samhället"

– Å ena sidan var vi glada över att få livet tillbaka. Å andra sidan förändrades ju hela tillvaron, säger Pjär Norén.

– Det är fortfarande mycket man inte vet, men då var det ju ännu värre. Men en sak förstod man: ju mindre utsatthet för eventuell smitta desto bättre.

ANNONS

Plötsligt kändes den dagliga busspendlingen mellan hemmet i Landvetter och jobbet på norra Hisingen omöjlig.

– De skulle kunna kosta min fru livet, säger Pjär Norén.

LÄS MER:Läkare: Besked om riskgrupperna en lättnad

"I stället för att bara känna frustration känner jag stolthet och glädje också", säger Pjär Norén.
"I stället för att bara känna frustration känner jag stolthet och glädje också", säger Pjär Norén. Bild: Jonas Lindstedt

Från röda Level till en elcykel

Eftersom han aldrig brytt sig om att ta något körkort återstod bara cykeln. Pjär erkänner att det kändes smått orealistiskt till en början; han har nästan fyra mil en väg till jobbet. Men genom att kombinera den nya vanan med ytterligare en, som han haft i 30 år, kom motivationen. Pengarna han brukade lägga på ett paket röd Level om dagen investerades i en ny elcykel.

– Det samverkar bra. Att plocka bort ett beroende skapar frustration. Jag skulle inte säga att jag ersatt ciggen med cykeln, men i stället för att bara känna frustration känner jag stolthet och glädje också.

Tre veckor in i sin nya vana konstaterar den tidigare ovana cyklisten att "han inte är någon ungdom längre". Rumpan gör ont och benen blir stela. Borta är också möjligheten att läsa mejl och förbereda arbetsdagen under bussresan.

LÄS MER:Nyttigt att cykla i storstad – trots avgaser

Men fördelarna väger förstås över. Att cykla till jobbet tar drygt en och en halv timme, precis som bussturen, men att börja dagen med fysisk aktivitet gör honom klarare i huvudet och till en bättre chef menar Pjär Norén. När han cyklar förbi bilköerna på Hisingen stärks övertygelsen om att han gjort rätt val, detsamma gäller naturupplevelserna. Som morgonen då en räv sprang parallellt med Pjär över ett fält i Kåhög.

ANNONS

– Det var jättemäktigt. När man cyklar går det tillräckligt sakta för att man ska hinna se sådant, säger han.

LÄS MER:Bästa testade cykelhjälmarna mot hjärnskakning

Hyllar personalen på Sahlgrenska

Pjär återkommer till känslan då Carina fick sitt cancerbesked, kallar den obeskrivlig.

– Det sätter allt annat i perspektiv. Man förstår vad som verkligen betyder något, och den känslan hänger kvar.

– Och jag känner en enorm tacksamhet gentemot svensk sjukvård. Alla som jobbar på canceravdelningen på Sahlgrenska är otroligt duktiga. Det var ett positivt bemötande utan att de daltade, säger Pjär Norén.

LÄS MER:Sahlgrenska inviger nya strålapparater för cancerpatienter

Hur det blir med cykelpendlandet i höst återstår att se. Hittills har det gått enklare än vad Pjär förväntade sig, men å andra sidan har han haft tur med vädret.

Vad har du för råd till den som vill följa ditt exempel?

– Sätt upp realistiska mål. Funkar det en gång i veckan är det bättre än inget. Det handlar inte om att slå världsrekord på första försöket. Utöver nyttan måste det fortfarande kännas kul.

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Har du tips på fler ljusglimtar kan du mejla dessa till corona@gp.se

LÄS MER:Forskarens larm: Stor minskning av träning efter coronautbrott

ANNONS