Cykelkulturkalas lockade entusiaster på två hjul

Under premiären av Göteborgs cykelkulturkalas samlades cykelfantaster i alla åldrar på Bananpiren för att tävla och träffa likasinnade.

ANNONS
|

För första gången anordnades Göteborgs Cykelkulturkalas. Evenemanget tog plats på Bananpiren under den mulna lördagen. Initiativtagaren Eric Zinn beskriver det som ett sätt att samla alla cykelentusiaster och tanken är att det ska bli ett årligt inslag. Syftet är att få glädjas åt det gemensamma intresset men också att visa upp de variationer som finns inom cykelväg.

– Intresset bara växer, det kan ingen förneka. Det är helt enormt, både bland de som är gamla i gamet men också bland nykomlingar. Vi behöver lyfta fram det på ett tydligare sätt i debatten. Ofta pratar man om det som en kamp mellan cyklister och bilister. Det behöver vi komma ifrån.

ANNONS

Poul Kristensen från Danmark var en av ett tiotal personer som hade tagit med sig en velomobil till Bananpiren. En velomobil kan beskrivas som en slags liggcykel med skal som ser ut som en raketbil från 60-talet. Han skaffade sin för tre år sedan och är nöjd med köpet.

– Det är väldigt kul att köra, den är helt suverän och det går lättare än en cykel, så jag är väldigt glad för den.

Under dagen anordnades prova på-aktiviteter och olika utställare på tema cykel fanns på plats. Amelie Kjellstenius från Team Sky Blue var där för att locka fler kvinnor till cyklingen. Hon berättar att Team Sky Blue är ett nätverk för motionerande tjejer som kombinerar social samvaro med cykling och god mat där fokus inte bara ligger på att trampa runt.

– I många klubbar ser man bara killar, så det känns skönt att det finns något för oss tjejer också. Man ser många tjejer i spinningsalarna, men inte alls lika många ute på vägarna. Det är ett mål att ändra på det.

ANNONS