Professor Heléne Norder noterar fortsatt hög nivå av coronavirus i avloppsvattnet.
Professor Heléne Norder noterar fortsatt hög nivå av coronavirus i avloppsvattnet. Bild: Thomas Johansson

Coronavirus på hög nivå fem veckor i rad

För femte veckan i rad fortsätter förekomsten av coronavirus i göteborgarnas avloppsvatten att kvar på en hög, jämn nivå.
– Att vi inte noterar en dramatisk ökning är ändå att beteckna som positivt, säger professor Heléne Norder.

ANNONS
|

GP har berättat om undersökningarna av avloppsvattnet i Göteborg som sker i ett samarbete mellan Göteborgs universitet och kommunala bolaget Gryaab.

LÄS MER: Två barn vårdas på intensiven

Mätningarna sker vid Ryaverket på södra Hisingen. Dels kontrolleras invattnet – det som går från toastolarna till reningsverket – dels utvattnet, det som efter rening rinner ut i älven.

Alarmerande upptäckt

Efter en stabil period ökade förekomsten av viruset kraftigt under veckorna 17 och 18, en period av fint väder då många träffades ute.

LÄS MER: Kraftig ökning av corona i göteborgarnas avloppsvatten

Den alarmerande upptäckten var att förekomsten av partiklar från coronavirus var 300 gånger fler per milliliter i ingående avloppsvatten, alltså från göteborgarnas toalettstolar till reningsverket.

ANNONS

Förra veckan noterades en liten ökning – den här veckan, vecka 21, är förekomsten av coronavirus i avloppsvattnet kvar på en hög nivå.

LÄS MER: Därför ska du stanna hemma 48 timmar

Det visade fredagens sammanfattning.

– Nivån är stabil, inga drastiska skillnader, vilket gör mig någorlunda lugn, säger Heléne Norder som är professor i mikrobiologi vid Institutionen för biomedicin vid Sahlgrenska akademin och ansvarig för undersökningarna.

Däremot blir professorn fortfarande bekymrad efter att ha varit på stan.

– Många umgås alldeles för tätt och slarvar med avstånden. Det är fortfarande väldigt viktigt att följa myndigheternas restriktioner, betonar hon.

LÄS MER: De första du möter när läget är akut

Hon är också noga med att betona att den som varit sjuk i covid-19 ska akta sig för att ta i och vara aktiv för tidigt.

– Man kan bli lurad och känna sig piggare än vad man är. Men kroppen har varit utsatt för stark press och är fortfarande försvagad. Överanstränger man sig för tidigt kan det slå tillbaka, det har vi sett flera exempel på. Man måste vara försiktig de första veckorna efter det att sjukdomen brutit ut, säger hon

ANNONS