Chokladbollskungen Leon, 10, har framtidsplaner som företagare

Leon Buregren, 10 år, gör chokladbollar och säljer i kvarteren hemma i Tolered, Göteborg. Nu har han anställt några skolkompisar.
– Jag längtar tills jag fyller 16 och får starta aktiebolag, säger han.

ANNONS

På köksbänken står degblandaren mellan vanillinsockret, smörpaketen, kakaon, kokospåsen och havregrynspaketen på ena sidan och sockret på den andra. Leon Buregren drar fram pallen som han ska stå på, tvättar händerna ordentligt mellan alla fingrar och tummarna för sig och drar på sig handskar. Chokladbollsdegen är klar och han väger noggrant upp 60 gram, formar bollarna riktigt runda och rullar dem i kokos.

– Han är som en kemist. Det ska vara på grammet, säger mamma Jenny Buregren Lam.

Denna vecka har han gjort fler satser än någon gång förut, tillsammans med en av sina medhjälpare, och de perfekta chokladbollarna läggs i än så länge hemmagjorda cellofanpåsar med guldhjärta på och fina snören. Fyra bollar i varje. Men nu har räknat ut att han har råd att köpa färdiga påsar.

ANNONS

– Jag gör det här för att tjäna pengar. Mamma har lärt mig om fonder och jag investerar i det och aktier. Mest i fonder, eftersom aktier svänger så mycket och det innebär en större risk.

Ska starta aktiebolag

På sikt har han tänkt sig att investera i fastigheter och hyra ut lägenheter. Men inte redan på 16-årsdagen, även om han har sitt första aktiebolag då.

– Det blir när jag har flyttat hemifrån. Och för de pengarna jag tjänar då ska jag köpa mat och betala räkningarna, förklarar han sin plan.

Det är en del han behöver lära sig innan dess. Det är han väldigt medveten om.

– Antagligen hur man gör för att annonsera, och vad man ska göra om det blir en vattenskada i fastigheten och hur man anställer folk.

Fast ”anställda” har han redan. Det är ett par klasskompisar och en kille i parallellklassen. Johan Håkansson har varit med från starten och så är det Arvid Haag och Frans Caisander.

– Det är jättekul att göra något ihop med en kompis. Vi pratar med varandra när vi går mellan husen och så blir man glad för det som blir sålt. Jag sparar allt jag tjänar för jag tycker inte så mycket om att använda pengarna, säger Johan Håkansson.

ANNONS

Receptet som Leon använder

– Jag har alltid kaffe i, förklarar Leon Buregren.

150 g smör, rumsvarmt

1½ dl strösocker

3 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

2 msk vatten eller kallt kaffe

4 dl havregryn

Gör så här

• Rör ihop smör och socker.

• Rör i kakao, vaniljsocker, vatten och havregryn.

• Forma runda bollar och rulla dem i kokos, mandel eller sesamfrön. Förvara i kylen eller frysen.

Källa: Arla

För varje såld påse får kompisarna tio kronor och det dubbla om de hjälpt till med tillverkningen. Då blir det en tia över till honom själv och lika mycket för att inhandla nya ingredienser.

– Jag har börjat att åka spårvagn till den billigaste affären och tar med ryggsäcken. Jag köper alltid smör. Det är mycket godare med smör än margarin och jag vill att mina kunder ska bli nöjda. Man kan köpa billigare chokladbollar med margarin eller palmolja i affären, men de är inte goda, konstaterar Leon Buregren.

Leon Buregren har chokladbollsfabrik hemma i köket. Efter ett halvår med enbart chokladbollar funderar han på att ta in fler kakor i sortimentet.
Leon Buregren har chokladbollsfabrik hemma i köket. Efter ett halvår med enbart chokladbollar funderar han på att ta in fler kakor i sortimentet. Bild: Per Wahlberg

Tillverkningen sker på torsdagar och försäljningen under helgen. Men inte varje helg.

– På måndagar, tisdagar och onsdagar är jag ledig och leker med kompisarna.

På loven tar han det också lugnt, fast på sommarlovet kör han ett annat företag. Då är det glassförsäljning från gummibåt med kylbox och megafon i handen i badvikarna utanför Tjuvkil.

Kakverksamheten startade egentligen med något helt annat. Han har prövat tigerkaka, hallongrotta, chokladsnittar och schackrutor. Sedan tyckte han att det blev för mycket jobb med ugnen och övergick för ett halvår sedan till att bara göra chokladbollar, som dessutom sålde bättre. Men nu är det fråga om han inte ska lägga till någon kaka, i alla fall.

ANNONS

– Han prövar nya vägar hela tiden, säger pappa Jakob Buregren och berättar att Leon har haft intresse för att sälja grejer sedan han var två år.

LÄS MER:Bästa medlet att städa ut julen ända in i ugnen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS