Chalmerist svensk Rubiks kub-mästare

ANNONS
|

Det fick bli med en bit mat tillsammans med några andra SM-deltagare.

78 fingerfärdiga kublösare i olika åldrar ställde upp när SM avgjordes på Världskulturmuseet på söndagen. Simon Westlund var favorit i egenskap av svensk rekordhållare och titelförsvarare.

Men det gick trögt i de inledande omgångarna.

- Jag vet inte varför. Det släppte under finalrundorna. Men det blev en mycket jämn final.

Både Simon och hans motståndare i finalen hamnade på samma genomsnittstid, 9,61 sekunder.

- Jag tog hem segern genom bästa tid på en omgång. Då löste jag den på 8,59 sekunder. Min motståndare hade 8,85 sekunder som bästa tid.

ANNONS

Det var Simon Westlunds näst bästa resultat någonsin. Hans svenska rekord ligger på 7,78 sekunder och 9,55 sekunder i genomsnitt.

Hur mycket tränar du?

- Inte alls lika mycket som för tre fyra år sedan. Då blev det några timmar varje dag, men nu har jag inte tid att träna så mycket. Studierna tar mycket tid.

Simon har precis flyttat från Trollhättan till Göteborg för att läsa teknisk fysik på Chalmers.

Förmågan att vända och vrida på kuben har även gett honom möjlighet att tävla internationellt. I somras ställde han upp i VM i Las Vegas.

Rubiks kub är ett tredimensionellt mekaniskt pussel. Den finns i olika storlekar, men vanligast är en fem och en halv centimeter hög kub med tre gånger tre gånger tre block i olika färger som kan vridas i förhållande till varandra.

Tävlingen går ut på att vrida kuben så att det blir enhetlig färg på respektive sida. Den som är snabbast, eller löser det med så få vridningar som möjligt, vinner.

Variationerna är oerhört många, men lösningen är aldrig mer än 21 vridningar bort.

Singelrekordet innehas av australiensaren Felix Zemdegs som år 2011 bara behövde 5,66 sekunder på sig att lösa pusslet (källa: Wikipedia).

ANNONS