Centerpartiet går i opposition – klart för nytt styre

Centerpartiet kommer inte att ha något politiskt samarbete med det tillträdande rödgröna styret i Göteborg. Men partiet väntas ändå få tunga poster i utbyte mot att partiet går i fristående opposition.
– Vi får så många poster som de rödgröna hade förlorat om vi i stället valt att samarbeta med alliansen, säger Centerpartiets Emmyly Bönfors.

ANNONS
|

Efter det att Centerpartiet hoppade av förhandlingarna med S, V och MP i början av veckan har läget i Göteborgspolitiken varit oklart. Eftersom de rödgröna bara har 40 av fullmäktiges 81 mandat fanns möjlighet till ett högerstyre – om Centerpartiet samarbetat högerut.

Men så blir det inte.

– Vi går i opposition med målet att vara en självständig liberal kraft som kan förhandla både åt höger och vänster, säger gruppledaren Emmyly Bönfors.

Får en ersättarplats

Partiet är inte tillräckligt stort för att få en kommunalrådspost av egen kraft. Därför har man ingått en valteknisk samverkan med S, V och MP där C får en ersättarpost i kommunstyrelsen samt ett antal nämndplatser, i utbyte mot att lägga fram en egen budget varje år under mandatperioden.

ANNONS

Uppgörelsen innebär att Centerpartiet får en viktig vågmästarroll i alla nämnder som har elva ledamöter. Bland annat handlar det om grundskolenämnden, förskolenämnden och miljö- och klimatnämnden.

– Vi får så många poster som de rödgröna hade förlorat om vi i stället valt att samarbeta med alliansen, säger Emmyly Bönfors.

För Centerpartiet är vinsten att man får en heltidsavlönad politiker samt ett antal politiska sekreterare. För de rödgröna innebär det att de kan vara säkra på att de får igenom sin budget.

Vilket partis mandat i kommunstyrelsen är det som Centerpartiet får?

– Det är Socialdemokraternas, säger Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius.

Hur gick resonemanget hos er?

– Jag vill inte gå på detalj, det är en förhandlingsfråga.

Emmyly Bönfors bedömer att Centerpartiet, med den här konstruktionen, kommer ha större möjligheter att få igenom mer av sin politik, eftersom partiet kommer att kunna förhandla åt både höger och vänster.

Men hur är klimatet? Varken alliansen eller de rödgröna var helnöjda när ni lämnade dem?

– Jag har respekt för det, men för mig är fokus politiken. Det är den vi är satta att jobba med.

Hade kostat för mycket

Företrädarna för de rödgröna partierna var förvånade när C valde att lämna förhandlingarna tidigare i veckan. Budskapet var att Centern fått igenom egentligen allt de ville och att partiet skulle få en tung kommunalrådspost och ansvar för stadsbyggnadsfrågor.

ANNONS

Varför kunde ni inte acceptera det?

– Det är givetvis alltid bra att ha en plattform, men det finns alltid ett pris. Och vi såg att priset var för mycket vänsterpolitik. På samma sätt har vi inte kunnat gå tillbaka till alliansen eftersom vi inte vill vara del i ett så kallat högerblock, som behöver stöd av SD.

Vad har hänt?

  • De senaste fyra åren har alliansen styrt Göteborg i minoritet.
  • Efter valet i september har det varit oklart vilka som ska ta makten. Mycket har hängt på Centerpartiet som inte bestämt vilka de vill samarbeta med.
  • På fredagen meddelade C att man kommer lägga fram en egen budget. Det innebär att de rödgröna blir största blocket och kommer kunna styra Göteborg i minoritet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS