Cancersjuka tvingas vänta på operation

ANNONS
|

I går berättade GP om sjuksköterskorna som åker till Oslo och väljer bort låg lön och stressig arbetsmiljö på SU. När sjukhusen i Göteborg misslyckas med att rekrytera tillräckligt med personal inför sommaren blir det patienterna som hamnar i kläm.

Lina Baldenäs har precis fått förhållandevis goda nyheter. Hon har åkt till Sahlgrenska för utvärderingskontroll av den cancertumör som hon upptäckte i ljumsken för två och en halv vecka sedan.

– Jag gick in till läkaren redo att ställa till med bråk för att få en operationstid spikad. Då berättade han att de fått ett återbud tidigt nästa vecka. Men i en perfekt värld hade jag redan opererats.

ANNONS

Med två olika cancerdiagnoser – malignt melanom och njurcancer – är Lina Baldenäs en prioriterad patient som får gå före i kön när luckor uppstår. Ändå har hon redan fått vänta farligt länge på operation. Tumören i ljumsken har vuxit i storlek från bondböna till handflata.

– Man nästan ser hur den växer, och den ligger nära mjukdelar där cancern lätt kan sprida sig. När jag först kom in fick jag beskedet att det inte fanns operationstid förrän i slutet av september. I förrgår sa det att de kunde få in mig den 16 augusti, enbart tack vare att min läkare ligger på, ringer folk och skriver remisser. Nu fick jag tid nästa vecka. Om det går så här långsamt för en akut sjuk, hur länge måste andra vänta då? Det får inte vara så här. Människor dör på grund av detta.

Lina Baldenäs har levt med och kämpat mot cancer i flera år. När hon hittade den senaste tumören lämnade hon sina tre små söner hos sin mamma och gjorde sig redo att återigen gå i strid för att få den vård hon behöver för att överleva.

– Nu kan pojkarna komma hem igen. Det är så mycket lättare för dem att hantera att mamma ska opereras om fem dagar än att se mig gå orolig vecka efter vecka.

ANNONS

Den läkare som har hand om Lina Baldenäs njurcancer finns i Alingsås. Lina ringde honom och fixade själv röntgen där, då det var omöjligt att få tid på SU. Hon har förståelse för att personalen på Sahlgrenska gör så gott den kan trots knappa resurser, men är fortfarande mycket kritisk till hur vårduppdraget sköts.

– Givetvis ska alla inom vården ha rätt till semester. Men sjukhus måste ta hand om sin befolkning även på sommaren. Vi betalar skatt för det här. Men det är också vi som dör av att tvingas vänta. Jag har kontaktat Karolinska i Stockholm och MAS i Malmö för att se om det skulle gå snabbare att opereras där, men det är kaos överallt.

Varje sommar blir bemanningsfrågan högaktuell på SU, men i år har det varit extra illa. Lina Baldenäs kommer skrivas in på plastikavdelningen då ordinarie canceravdelning är stängd på grund av personalbrist. Hon får dessutom läggas in först samma dag som ingreppet ska utföras – i vanliga fall åker patienten in kvällen före. Hon uppmanas att ta dubbla duschar och en fragminspruta hemma.

– Det borde räcka att oroa sig för cancern. Jag vill slippa kämpa för att få den vård jag har rätt till och behöver. Situationen är inte värdig, varken för patienter eller personal.

ANNONS
ANNONS