Byggnadsställning rasade på Avenyn

En byggnadsställning rasade under tisdagseftermiddagen samman på Avenyn i Göteborg. Händelsen skedde när byggnadsarbetarna var på lunch.
– De har verkligen haft änglavakt, säger Conny Jervhäll, skyddsombud på Byggnads Väst.

ANNONS

Vid 13.30 på tisdagen rasade en byggnadsställning i korsningen Engelbrektsgatan/Arkivgatan i nära anslutning till Avenyn. Anita Claesson satt på en restaurang i närheten när hon såg en byggnadsställning rasa.

Ställningen, som stod längs fasaden på byggnaden, ska ha varit 30 meter bred och minst fem våningar hög. Hela Engelbrektsgatan stängdes efter händelsen av och var då full av bråte.

– De behöver nog ett större fordon för att att få bort allt detta, berättade Anita Claesson kort efter händelsen.

LÄS MER: "Då hade det varit god natt"

Enligt vittnen ska förbipasserande snabbt ha varit på plats för att hjälpa eventuella skadade.

ANNONS

Conny Jervhäll är skyddsombud på Svenska byggarbetareförbundet, Byggnads Väst. Han berättar att byggarbetare hade arbetat med fasaden på fastigheten under förmiddagen och att de var på lunch när ställningen rasade.

– De hörde hur den började ge till vika och sprang ut. De varnade sedan allmänhet för att det kunde vara fortsatt rasrisk. De har verkligen haft änglavakt i och med att det här inte hände när de var uppe i ställningen, säger Conny Jervhäll.

Hundar sökte i rasmassorna

Vad som orsakade olyckan är ännu oklart. Ett stort räddningspådrag fanns på plats strax efter att ställningen rasat och i nuläget finns det inga uppgifter på att någon kommit till skada.

– Vi kan inte säga till hundra procent men så gott som enligt det arbetet vi har gjort så har vi inte hittat någon. Hund har varit här och sökt och inte hittat någonting och vi har även sökt med värmekameror från räddningstjänsten, berättade Fredrik Ohlquist, polisens insatschef på plats någon timme efter att ställningen rasade.

Enligt Fredrik Ohlquist finns det i nuläget ingen misstanke om brott.

– Nej, just nu har vi inte det utan vi har startat en utredning om arbetsplatsolycka. Sen får man utreda den och se vad det leder till, säger han.

ANNONS

LÄS MER: Korvkioskägaren: "Höll på att bli mosade"

Omkring 40 brandmän på plats

Räddningstjänsten uppgav under eftermiddagen att omkring ett fyrtiotal brandmän arbetade vid platsen.

– Det är allvarligt naturligtvis när en stor byggnadsställning rasar och för vår del så är det ju att säkerställa att ingen kommit till skada, det är vår första prioritet i det här läget, säger Johan Helsing, insatschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Uppröjningsarbetet efter olyckan höll på under större delen av tisdagen. Johan Helsing uppger att bortforsling av ställningen sköts av företaget som har ansvar för den samt fastighetsägaren.

"Glad över att ingen blev skadad"

GP har varit i kontakt med företaget No Problems Scraffolding som levererat och byggt ställningen. Företagets vd Anders Olausson berättar han bestämde sig för att åka till Göteborg så fort han fick kännedom om det som hänt.

– Jag har blivit informerad. Jag är chockad, och glad över att ingen blev skadad, säger han.

Olausson berättar fortsatt att No Problems Scraffolding har byggt upp ställningen, men att bolaget efter det inte har varit involverat i själva byggprojektet.

– Ställningen har blivit grönad av byggföretaget, som då övertagit ansvaret för bygget, säger Anders Olausson.

Vd:n tror inte att vinden påverkat men uppger att man kommer att starta en egen utredning kring händelsen.

ANNONS

– Av de bilder jag sett så kan det vara någon som lossat på en infästning, kanske för att lättare komma åt fasaden.

Byggarbetarna erbjuds krishjälp

Conny Jervhäll på Byggnads Väst vill i nuläget inte spekulera kring bakgrunden till olyckan.

Han berättar att personalen som arbetat vid platsen har erbjudits krishjälp och att flera av Byggnads Väst medlemmar chockades av händelsen.

På ett generellt plan uppger han att det först och främst är huvudentreprenören som utför arbetet på plats som har ansvar för att en ställning är säker för arbetarna.

– Huvudentreprenören är ansvarig att se till att ställningen är uppförd på rätt sätt av ställningsleverantören som innan dess ska ge huvudentreprenören en anvisning så att de kan kontrollera att arbetet är korrekt utfört, säger Conny Jervhäll.

ANNONS