Brandbomber kastades mot synagogan i Göteborg

Ett 20-tal ungdomar ska ha befunnit sig i synagogan i Göteborg under lördagskvällen när ett okänt antal personer kastade molotovcocktails mot byggnaden. Ingen ska ha skadats, men händelsen rubriceras som försök till mordbrand. – Det är många som vill skada oss, säger en säkerhetsansvarig vid synagogan.

ANNONS
|

Det var vid 22-tiden under lördagskvällen som polisen larmades till synagogan i Göteborg.

– Det är en inringare som säger att det har kastats brinnande föremål mot synagogan. Sedan sågs ett tiotal personer lämna platsen, sa då Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Exakt hur många förövare det rörde sig om är svårt att säga, underströk Peter Nordengard.

Molotovcocktails

När GP kom till platsen fanns flera utryckningsfordon på plats vid synagogans baksida – patrullbilar, polisbussar, brandbilar och en dykenhet.

– Vi kom till platsen och släckte branden. Det var en brand av mindre omfattning, mellan bilarna på parkeringen. Det var någon form av antändbar vätska. Men nu är vi färdiga på platsen och lämnar över ärendet till polisen, sa Kristoffer Wahter, räddningsledare på plats.

ANNONS

Polisen spärrade snabbt av platsen och stängde av trafiken i kvarteret kring synagogan. Polisens tekniker kom till synagogans bakgård, och hundpatruller sökte i området med ficklampor.

– Vi vet inte så mycket mer än att det är flera stycken molotovcocktails som har kastats mot synagogan. Det rör sig om flaskor och bensin, sa en polis på platsen till GP.

Oroliga anhöriga

Det dröjde inte länge förrän bilar med anhöriga började dyka upp och ville komma förbi avspärrningarna – föräldrar som ville hämta sina barn, storasystrar som ville hämta sina småsyskon.

Ett 20-tal ungdomar befann sig i synagogan under attacken, enligt TT.

– De blev lite omskakade, om jag förstår det rätt, men ingen skadades. De kunde sedan lämna församlingshuset under ordnade former, säger Allan Stutzinsky, ordförande vid judiska församlingen i Göteborg, till nyhetsbyrån.

Allan Stutzinsky blev själv vittne till händelsen, och berättar hur ett tiotal ungdomar kastade brinnande föremål mot synagogans gård.

– Det brann rejält på gården, men just då kom ett ösregn så branden lade sig ganska snabbt, säger han.

Ungdomar hade fest i lokalen

Enligt uppgift till GT var det en grupp judiska ungdomar som anordnade en fest i synagogan under lördagskvällen. Tidningen var i kontakt med en kvinna vars dotter befann sig i byggnaden.

ANNONS

– Jag fick ett sms av henne för 20-30 minuter sedan. Hon skrev att ”mamma jag börjar bli rädd”, säger hon till tidningen.

Ungdomarna ska ha blivit uppmanade att springa ner i byggnadens källare.

– De är fast där nu. Min dotter säger att det luktar bensin. Det är oerhört obehagligt. Man har ju varit rädd för att något sådant här kan hända.

Räddningsledare Kristoffer Wahter berättade för GP:s reporter på plats att branden hade kunnat sprida sig till synagogans fasad om den hade fått ta sig en stund till.

"Många som vill skada oss"

Säkerhetspersonal vid synagogan är försiktiga med vad man lämnar ut för uppgifter, och vill inte kommentera vilken typ av evenemang som pågick i lokalen.

– Det är många som vill skada oss, så vi vill inte gå ut med för mycket uppgifter. Men vi har haft ett evenemang, vi har haft säkerhetspersonal på plats och som tur är har ingen skadats, säger en säkerhetsansvarig vid synagogan till GP:s reporter på plats.

ANNONS