En brand bröt ut på ett oljeraffinaderi under söndagen.
En brand bröt ut på ett oljeraffinaderi under söndagen. Bild: Måns Langhjelm

Brand vid oljeraffinaderi på Hisingen- räddningsinsats beräknas pågå i timmar

En brand startade vid ett oljeraffinaderi på Hisingen under söndagseftermiddagen. Vittnen ska ha sett meterhöga lågor slå ut från en industribyggnad.
– Det har varit någon typ av brand i produktionen, säger L-O Nordström, larm- och ledningsoperatör.

ANNONS
|

Strax innan klockan 11 på söndagen larmades räddningstjänst och polis till ett oljeraffinaderi på Hisingen i Göteborg. När räddningstjänsten kom till platsen hade personal redan påbörjat släckningsarbetet.

– De har interna brandlarm som har gått igång, säger L-O Nordström, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

– Det har varit någon typ av brand i produktionen.

Enligt en förbipasserande som GP pratat med ska det ha varit cirka fem meter höga lågor från en industribyggnad vid Skarvikshamnen.

Ingen spridningsrisk

Vid 11.30- tiden var branden ännu inte helt släckt men räddningstjänsten kunde ändå meddela att de inte såg någon större spridningsrisk.

ANNONS

Strax efter 12 meddelar räddningstjänsten att de arbetar tillsammans med raffinaderiets personal för att kyla brandutsatta delar och säkerställa. I nuläget bedöms det inte vara någon fara för allmänheten.

Erica Samuelsson är marknads- och informationschef på St1 vars raffinaderi det är som drabbats av branden.

– Det har brunnit i en så kallad processanläggning. Ingen har blivit skadad och nu brinner det inte med öppen låga, säger hon.

– Vi kommer nu att försöka isolera den här delen av anläggningen. Allt har fungerat som det ska hittills.

Räddningsinsats avslutad

Polisen skriver på sin hemsida att de samverkar med räddningstjänsten på platsen. Vid klockan 14.30 meddelar räddningstjänsten att de räknar med att de får stanna kvar på platsen i sex-sju timmar av säkerhetsskäl.

Vid klockan 16.00 på eftermiddagen så meddelar räddningstjänsten i Storgöteborg att rökutvecklingen avtagit och klockan 16.30 kunde läckan på ST1-raffinaderi tätas och räddningsinsatsen är nu avslutad, enligt ett pressmeddelande från räddningstjänsten i Storgöteborg.

Under dagen har ett 15-tal enheter från räddningstjänsten varit insatta på händelsen tillsammans med personal från ST1.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS