Det kan ta veckor att återställa de drabbade lokalerna, enligt Västfastigheter. Arkivbild.
Det kan ta veckor att återställa de drabbade lokalerna, enligt Västfastigheter. Arkivbild. Bild: Pernilla Löfgren

Brand på Drottning Silvias barnsjukhus

Vid 8-tiden på fredagsmorgonen utbröt en mindre brand inne på Drottning Silvias barnsjukhus. Några patienter tvingades flytta och en vårdenhet ställde in dagens patientbesök av säkerhetsskäl.
Branden släcktes av det automatiska sprinklersystemet och ingen ska ha kommit till skada.
– I den sektionen där själva branden har varit, där håller man på att sanera, säger Magnus Högberg, regional insatsledare på räddningstjänsten.

ANNONS
|

Strax innan klockan 8 larmades räddningstjänst till Östra sjukhuset, då en brand hade utbrutit inne på medicinavdelningen på Drottning Silvias barnsjukhus. Inne på avdelningen vårdas bland annat barn med allvarliga infektioner samt lever- och njursjukdomar.

Branden ska dock ha utbrutit inne på en administrativ del där inga patienter vårdas, och ingen ska ha kommit till skada av branden. När räddningstjänsten kom till platsen var branden släckt. Det automatiska sprinklersystemet hade gått igång och kvar var bara viss rökutveckling.

– Det blev rökutveckling i den sektionen och sprinklern ledde även till att det blev massor av vatten, säger Magnus Högberg.

En enhet tvingades ställa in dagens patientbesök på grund av branden.

ANNONS

”Medicin dagsjukvård barn, som har verksamhet på samma plan som den administrativa korridoren, valde att ställa in dagens patientbesök för säkerhets skull. Men både vårdavdelning och administrativ korridor fungerar nu som vanligt,” skriver Malin Liljevall, biträdande områdeschef på SU, i ett mejl till GP.

Bland annat en stol ska ha fattat eld, troligtvis på grund av överhettning från en laddare.
Bland annat en stol ska ha fattat eld, troligtvis på grund av överhettning från en laddare. Bild: Läsarbild

Saneringsarbetet kan ta veckor

Vatten från sprinklersystemet har runnit ner både i hisschakt och till våningen under. Några patienter ska därför ha tvingats flyttas i förebyggande syfte, enligt Västfastigheter.

– Det har gått väldigt lugnt till, säger Jonas Nordin, områdeschef på fastighetsstöd och service.

Just nu pågår ett saneringsarbete inne på den administrativa avdelningen för att få bort röklukt och stora mängder vatten efter sprinklersystemet.

– Det akuta saneringsarbetet pågår, sen kommer vi att behöva sanera lokalerna på grund av fuktskador. Den omfattningen kan vi inte säga någonting om just nu, vi har inte lokaliserat överallt vart vattnet tagit vägen, säger Jonas Nordin.

Under förmiddagen stängdes personhissarna av på grund av saneringen medan sänghissarna fungerar som vanligt. Ingen vårdverksamhet påverkas av saneringsarbetet, men det kommer troligtvis dröja flera veckor enligt de berörda lokalerna är helt återställda, enligt Jonas Nordin.

– Jag skulle nog säga att det är veckor, men då pratar vi inte vårdavdelningar utan den administrativa delen. Fullt fokus från vår sida är att minimera påverkan på vårdavdelningarna.

ANNONS

Stol började brinna

Det är oklart vad som orsakade branden, men enligt räddningstjänsten och Västfastigheter rör det sig troligtvis om en överhettning. Bland annat fattade en stol eld.

– Det fanns väl lite mer lösa grejer runt eller på stolen. Det skulle kunna vara att någonting legat på laddning, säger Magnus Högberg på räddningstjänsten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS