Brand i Göteborgs hamn

En stor räddningsinsats pågick under onsdagen efter en brand i Älvsborgshamnen. Under onsdagseftermiddagen syntes en enorm rökpelare ovanför Göteborgs hamninlopp. Enligt polisen finns ingen misstanke om brott.

ANNONS
|

Strax innan 16.00 på onsdagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till en brand i Älvsborgshamnen. Enligt räddningstjänsten var det ett flertal lastbilar som brann.

På platsen pågick initialt en insats med ett stort antal räddningsenheter. Som mest var det 13 enheter på plats.

– Vi har kontroll på branden, men det brinner fortfarande. Vi kommer att vara kvar i flera timmar till, säger Niclas Fogelqvist, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg under onsdagseftermiddagen.

Han fortsätter:

– Först fick vi in att en trailer brann och sen spred det sig till andra. De andra runt om på platsen har flyttats.

Varför de började brinna är oklart.

ANNONS

Med anledningen av händelsen uppmanade räddningstjänsten allmänheten att undvika röken och kontakta vården vid besvär.

Vid 18.30 började räddningstjänsten trappa ner antalet enheter på brandplatsen. Branden bedömdes vara under kontroll.

Räddningstjänstens arbete beräknades pågå fram till klockan 01.00 natten till torsdag, för att eventuellt komma tillbaka på torsdag morgon igen. Men under natten kunde man meddelade att branden nu är helt släckt.

20-tal trailers

Initialt fanns det uppgifter om att det var tio stycken trailers som brunnit, men exakt hur många som brunnit är oklart. Vid midnatt säger Johan Eklund, larm och ledningsoperatör, att det kan rör sig om ett 20-tal.

Enligt polisen finns ingen misstanke om brott i samband med branden.

LÄS MER:Företagen behöver massor av mark framöver

Flera läsare som har hört av sig till GP vittnar om hur det har hörts vad som beskrivs från explosioner från Göteborgs hamn.

– Det har varit minst tio explosioner, fem i varje omgång, säger en läsare som befinner sig vid Tångudden som ligger på fastlandssidan på andra sidan älven mot Skandiahamnen på Hisingen.

Höga smällar

En stund senare meddelar andra läsare att det fortsätter att höras smällar från hamnen. Enligt polisen är all trafik på Oljevägen samt Arendals Allé avstängd medan räddningsarbetet pågår. Det ska ännu inte finnas uppgifter om personskador.

ANNONS

Strax efter 17-tiden meddelar polisen att explosionerna är från de brinnande lastbilarna, men det ska enligt räddningsledaren på plats inte finns några kemikalier eller andra farliga ämnen i lasten som brinner.

– Det brinner och räddningstjänsten arbetar på platsen. Det är okänt för mig vad det är som brinner. Vi är på plats och har stängt av för trafik och biträder insatsledaren, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson.

Stefan Strömberg är presskontakt för Göteborgs hamn. Han berättar att det brinner i lastbilstrailers i Älvsborgshamnen som ligger väster om Skandiahamnen. Strömberg berättar fortsatt att de brinnande fordonen står långt ut på kajen.

– Det betyder väl att det är flera hundra meter in till närmaste byggnad och det finns inga uppgifter på att någon är skadad, säger han.

Enligt Strömberg fanns det inget farligt gods i de lastbilar som brinner, utan det ska röra sig om pellets som visat sig vara svårsläckt.

– Det stod farligt gods i närheten men det flyttades snabbt, säger Stefan Strömberg.

Rökpelaren som steg över Älvsborgshamnen syntes över stora delar av Göteborgs kommun. Läsare på Vrångö i Göteborgs södra skärgård vittnar om hur röken synts på himlen vilket även läsare i Lövgärdet i nordöstra Göteborg vittnar om.

ANNONS

Enligt polisen larmades även kustbevakningen till platsen.

ANNONS