Bostadsminister flaggar för statligt ingripande för att pressa byggpriserna

Många av landets kommuner har bostadsbrist både nu och om tre år. Enligt bostadsminister Per Bolund (MP) väntar statliga åtgärder om inte grannkommuner börjar samarbeta för att öka byggtakten och sänka priserna.
– Annars måste riksdagen agera och vidta åtgärder, säger han.

ANNONS
|

Av landets 290 kommuner har 240 rapporterat att de har obalans mellan efterfrågan och utbud på bostäder, varav 210 även på tre års sikt, däribland Göteborgs kommun. Även Göteborgs kranskommuner väntas ha brist på bostäder om tre år.

Enligt Boverkets prognos sjunker bostadsbyggande i riket till 46 500 nästa år trots att det behövs 64 000 påbörjade byggen varje år fram till 2027. Landets tre storstadsregioner står för 76 procent av landets totala byggbehov.

Enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån i veckan påbörjandes 12 procent färre nya lägenheter under första halvåret i år, jämfört samma period förra året.

LÄS MER:Nya siffror: Sverige bygger dyrast bostäder i hela EU

Ökat regionalt ansvar

Per Bolund (MP) är ny på posten som bostadsminister sedan i januari.

ANNONS

– Vi värnar om det kommunala självstyret men kommunerna måste bli bättre på att bygga bostäder annars måste riksdagen agera och vidta åtgärder. Ett sätt är att flytta över ansvaret för planeringen av bostadsbyggandet på regional nivå. I region Skåne och Stockholm har vi redan krävt att regionerna tar ett större ansvar, säger han.

Enligt Bolund har kommunerna allt att vinna på att samordna sitt bostadsbyggande.

– Vi har en brist på konkurrens på bostadsmarknaden och hittills har byggbolagen kunnat bestämma villkoren. Kommunerna måste bli mer aktiva som beställare och när fler kommuner planerar och handlar upp bostäder gemensamt ökar möjligheterna för att pressa kostnaderna, säger han.

LÄS MER:Christoffer hade inte råd att bo kvar

Enklare byggregler

Vidare hänvisar han till en rad pågående utredningar – alltifrån moderniserade byggregler till en översyn av skattereglerna för att göra det lättare för äldre att flytta ifrån sina villor till det återinförda statliga investeringsstödet för hyresrätter och studentbostäder.

– Nya förenklade byggregler kommer också underlätta för både utländska och mindre svenska byggbolag att delta i upphandlingarna säger han.

Förslaget om förenklade byggregler ska ligga på regeringens bord i december. Vidare har Nordiska ministerrådet fått i uppdrag att undersöka förutsättningarna för en mer enhetliga regler inom Norden.

När det gäller prisnivån på nyproducerade bostäder är ministerns bedömning att den kommer att sjunka med hänvisning till att för få har råd att flytta in i de dyraste lägenheterna, vare sig det är hyresrätt eller bostadsrätt.

ANNONS

– På vissa håll i landet har ju bostadsbolag kört in i väggen redan, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS