Bönfors hoppas att gör det själv-attityden ska nå hela vägen

Centerpartiets förstanamn Emmyly Bönfors vill göra Göteborg mer öppet och levande och bekämpa krångliga regler för småföretagare. Som de som vill öppna food trucks.
– Det är nästan uppe i kommunfullmäktige vilken meny de ska ha.

ANNONS
|

En grön innergård med ett stort kafé som för tankarna till Berlin. Platsen hon valt – ett kafé på Tredje Långgatan – säger ganska mycket om Emmyly Bönfors och Centerpartiets politik för Göteborg.

– Vi är här för att det är en skön, grön oas i staden. Nära Andra Lång, som vi vill göra till gågata, säger Emmyly Bönfors.

Första avsnittet i Centerpartiets kommunala handlingsprogram som antogs i höstas handlar om "grön stadsutveckling". Om hur man bygger den gröna staden. Om parker och trädprinciper. Stadsodlingar och takodlingar och närproducerat.

Politikerna ska inte bestämma allt

– Vi vill ha en öppen stad, levande och trygg. Det handlar om allt från bibliotekens öppettider – att det är öppet när folk är lediga, nattis för de som jobbar natt. Eller unga som vill gå på krogen – det ska inte politiker bestämma när den ska stänga. Så det handlar om alla delar i livet.

ANNONS

Ni lyfter fram småskalighet och mindre verksamheter. Varför?

– Vi måste skapa ett bättre företagsklimat så att fler småaktörer kan växa fram. Jobben skapas i de små och medelstora företagen, och då måste vi underlätta för den typen av företag att växa fram i Göteborg. Men jag är inte för privata monopol heller. Kafékedjor som tar över i alla städer. Jag gillar mer det här hantverksmässiga. Kvalitet. Att det får komma fram.

Precis som partiet på riksplanet är Emmyly Bönsfors emot krångliga regler – och hon beklagar att mätningar, från till exempel Svenskt näringsliv, visar att attityden gentemot företag är dålig i just Göteborg.

– Food trucks manifesterar tydligt det här med regelkrångel. Om man jämför hur det är att starta en sådan verksamhet i Stockholm eller Göteborg, så har de ett helt annat regelverk där. Det finns en digitaliserad process, du bara klickar i. Här är det nästan uppe i kommunfullmäktige vilken meny de ska ha. Det känns som att det är för att försvåra för fritt företagande.

En annan attityd behövs

Vad vill ni göra för att få de små företagen att trivas bättre här?

– Positiv attityd är grunden. Ta valfriheten i äldreomsorgen – trots att det finns en majoritet för det i fullmäktige har man förhalat införandet av det, genom att inte avsätta pengar till det i budget. Det visar att de rödgröna inte vill ta de frågorna vidare, att man ideologiskt är emot valfrihet.

ANNONS

Mycket av det ni trycker på i ert handlingsprogram – stadsodling, småskalighet, cykling – påminner om Miljöpartiets politik. Vad skiljer er från dem?

– De har varit med ganska länge och styrt tillsammans med Socialdemokraterna. De har säkert liknande ambitioner som vi, men de når inga resultat. Det ser vi både nationellt och lokalt. Ett exempel är cykeltrafiken. De har satt av ganska mycket pengar, som inte används. Det hjälper inte att ha fina visioner, man måste ha kraft att genomföra det man föresatt sig.

En annan skillnad är synen på hur man bygger städer, säger hon.

– Vi vill ju att fler ska äga sitt eget boende, framförallt i de särskilt utsatta områdena som är väldigt dominerade av hyresrätter. Men även i resten av staden. Titta på Stora torp eller Nya Hovås, där man testar att bygga blandat. Det är vi väldigt positiva till. Man ska inte begränsas av var man bor. Men det finns ett ideologiskt motstånd mot att folk ska få äga sitt eget boende – där skiljer vi oss från de rödgröna.

Har lärt sig att göra själv

Emmyly Bönfors växte upp i norra Dalsland. Föräldrarna var egna företagare: hennes mamma var sjuksköterska, men drev också en begravningsbyrå. Hennes pappa hade ett taxi- och bussbolag. Vid sidan av det var de familjehemsföräldrar.

ANNONS

– Vi är sex barn i familjen, men hade fler barn boende hos oss. Om jag räknat rätt så har arton barn bott i vårt hus genom åren.

Emmyly Bönfors är äldst av syskonen och säger att hon påverkats mycket av sin mamma, som var en riktig "eldsjälsperson".

– Det var mycket så att om man vill ha någonting gjort, så får man göra det själv. Jag engagerade mig tidigt. Blev ordförande i en förening som heter Vi unga när jag var 12 år. Sedan har jag alltid varit med i elevråd. Velat påverka.

Och politiken?

– En regnig dag en sommar låg jag och lyssnade på alla Almedalstalen. Maud Olofsson talade om valfrihet och självbestämmande. Det tilltalade mig väldigt mycket. Samtidigt kände jag mig frustrerad över att SD kommit in i riksdagen och kände att man måste göra någonting. På den vägen är det.

Lättare att komma in i år

Göteborg är inget starkt Centerfäste. I förra valet fick partiet 2,6 procent av rösterna i kommunvalet och hamnade därmed utanför fullmäktige för andra mandatperioden i rad.

När Emmyly Bönfors tog över som ordförande för två år sedan hade lokalavdelningen ungefär 150 medlemmar. Hon säger att aktiviteten var ganska låg, men att man sedan dess dragit igång politikerskola och andra aktiviteter. Och att det skett ett generationsskifte. I dag är man omkring 400 medlemmar.

ANNONS

– Brexit, Trump och Annie Lööf drar nya medlemmar.

Centern är i grunden ett landsbygdsparti – vad får en göteborgare att gå med i partiet?

– Vi lockar både inflyttade och infödda göteborgare och jag tror att det beror på att man ser att allt hänger ihop. Maten vi äter kommer från landet. Människor är medvetna om att det de äter kommer någonstans ifrån, men också den gröna tanken, att man värnar miljön. Bönder har alltid varit miljömedvetna och intresset för de frågorna tar vi med oss in i staden.

I årets val är hela Göteborg en valkrets, mot fyra tidigare. En påtaglig följd av detta är att spärren för att komma in i fullmäktige sänkts till två procent. Det tillsammans med den allmänna uppgång partiet haft under Annie Lööf gör att hoppet att komma in nu är större. Samtidigt är möjligheterna att nå ut med sin politik mindre för de partier som inte är invalda och har en naturlig plattform.

Ambitionen: att göra allt

– Strategin är att visa vad vi går för, visa vår politik och se till att de nya medlemmarna som kommer till oss har en plattform att kanalisera sitt engagemang. Sedan måste vi synas i den politiska debatten.

ANNONS

Hur?

– Vi har många unga som lyssnar på oss och vi jobbar mycket med sociala medier. Facebook och Instagram är en viktiga plattformar för oss.

Vad har ni för mål?

– Prio ett är att komma in i kommunfullmäktige. Sedan är vi väldigt glada om vi kommer in i kommunstyrelsen. Men det är ju väljarna som bestämmer. Det viktiga är att vi gör vårt bästa: på valdagen ska vi kunna känna att vi gjort allt vi kan, lappat varenda låda, knackat på varenda dörr.

LÄS MER: Här hittar du intervjuerna med övriga lokala partiers toppkandidater.

FAKTA: Emmyly Bönfors

Ålder: 29 år.

Gör: Är utbildad lärare, men har jobbat för Centerpartiet och varit föräldraledig sedan examen.

Aktuell: Toppar Centerpartiets valsedel till kommunalvalet i höst.

Vid sidan av: "Det var maten som väckte mitt miljöintresse. Var kommer maten ifrån? Hur transporteras den? Maten är det område man kan påverka miljön mest. Jag är utbildad hem- och konsumentkunskapslärare och tycker att det är roligt att laga mat. Men det är konsumentbiten som är det mest intressanta med ämnet."

Politisk förebild: Annie Lööf. Hon är en trygg ledare. Hon står upp för sina politiska värderingar och vänder inte kappan efter vinden.

Politisk motståndare jag helst fikar med: jag har inte fikat med någon av dem än, men jag skulle vilja ta en kaffe med Ann-Sofie Hermansson. Jag vill höra vad hon har för plan för att nå ett mer jämlikt Göteborg.

Läge: Centerpartiet fick 2,6 procent av rösterna i kommunvalet 2014. Fick 3,3 procent i GP/Sifos lokala mätning i mitten av april.

FAKTA: Arne Larsson möter de lokala partiernas förstanamn

Inför valet i höst intervjuar GP:s politikreporter Arne Larsson partiernas förstanamn på kommunlistorna, på en plats i Göteborgs om de själva valt. Centerpartiets Emmyly Bönfors har valt ett kafé på Tredje Långgatan, som för symbolisera den gröna staden och småföretagande.

ANNONS