Boende evakuerade efter storbrand

Ett landshövdingehus i Majorna började under natten mot lördagen att brinna. Elden har varit svårbekämpad och på lördagsförmiddagen pågick insatsen fortfarande.
— Det är en stor byggnad, människor har fått evakueras från byggnaden och det är rätt många lägenheter, säger Mats Gränsmark vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

ANNONS
|

Det första larmet om branden kom till polisen vid 03.59 på lördagsmorgonen. Branden ska ha av okänd anledning ha startat i ett soprum i samma byggnad som lägenheterna.

— Det brinner i våning ett till två och två till tre, säger Mats Gränsmark vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Boende evakuerade

Den initiala branden är släckt men enligt räddningstjänsten jagar de just nu konstruktionsbränder i byggnaden.

— Det är en stor byggnad, människor har fått evakueras från byggnaden och det är rätt många lägenheter, säger Mats Gränsmark.

En samlingslokal har upprättats i närheten av platsen för de boende.

Även polis är på plats vid branden.

ANNONS

– Det har brunnit i soprummet och räddningstjänsten är kvar på plats och håller fortfarande på med släckningsarbete, det kommer förmodligen ta ett tag, det verkar som det spridit sig till golv och så, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen region Väst.

Enligt räddningstjänsten är det drygt 40 brandmän och två ledningsenheter på plats för att bekämpa branden.

"Besvärlig konstruktion att jobba med"

Branden ska spridit sig från soprummet vidare till övriga delar av byggnaden via en ventilationstrumma. Det har brunnit både på bottenplan, våning två, mellan våning två och tre och på vinden i olika bjälklag.

– Det har inte varit helt öppna bränder men det har varit omfattande friläggningsarbete för att komma åt de här bränderna i bjälklagren i det här landshövdingshuset, som är en besvärlig konstruktion att jobba med, säger Svante Carlsson, brandingenjör vid räddningstjänsten Storgöteborg, som arbetar på plats med branden.

Räddningstjänsten bedöms vara kvar vid platsen under stora delar av lördagen.

– Vi har kontroll på det som det ser ut nu, men vi har fortfarande mycket arbete kvar, säger Svante Carlsson.

Enligt polisen har ingen person skadats i branden.

– De tror att branden har startat i ett soprum, men i nuläget har jag ingen förklaring till branden, utan det får man utreda. Det kommer göras någon typ av undersökning där så småningom, men just nu pågår släckningsarbetet fortfarande, säger Jenny Widén.

ANNONS
ANNONS