Foki Soirak och Merima Brkovic har båda bloggat länge. De skyddar sig på olika sätt mot näthatet.
Foki Soirak och Merima Brkovic har båda bloggat länge. De skyddar sig på olika sätt mot näthatet.

Bloggare: "Skilj på bloggen och privatlivet"

ANNONS
|

På söndagen skrev GP om Lisa Jonsson, 13 år, som driver bloggen Misslisibell. Hon har 168 000 prenumeranter på youtube och fans över hela Sverige. Men hon får också ta emot en hel del hatkommentarer.

Och det är hon som ung tjej inte ensam om. En ny rapport från Friends om kränkningar på nätet som kom i veckan visar att den mest utsatta gruppen är flickor i åldrarna 13 till 16 år. Hälften av alla tjejer i den åldersgruppen har blivit utsatta för kränkningar på nätet.

Bloggaren Merima Brkovic vet hur det känns.

För ungefär ett år sedan blev hon felaktigt utpekad som en av personerna bakom det Instagramkonto som publicerade bilder på unga tjejer och skrev negativa kommentarer.

ANNONS

Hon var själv en av tjejerna som hängdes ut, men när hennes bild togs bort startade rykten, inte minst i sociala medier, om att det var hon som låg bakom kontot. Händelserna ledde till stök på stan och att två andra tjejer åtalades.

- Nu känns det helt okej. Jag har lärt mig massor och kan se vilka mina riktiga vänner är, säger hon.

Merima har bloggat i fyra år och har som mest haft två miljoner besökare under en tvåveckorsperiod. Hon poängterar hur viktigt det är att tänka på vad man publicerar på nätet. Själv ångrar hon mest att hon lagt upp bikinibilder från stranden.

– Folk stämplar tjejer som horor eller slampor. Jag har lärt mig att tänka över vilka bilder jag lägger upp.

Merimas råd till unga bloggare är att skilja på bloggen och privatlivet. Det är bättre att skriva om något som man brinner för, säger hon. Själv skriver hon just nu mycket om träning.

Merima har lärt sig att hantera näthat och negativa kommentarer. Många vågar mer och tänker inte på konsekvenserna när de sitter bakom en datorskärm, tror hon.

– Jag bryr mig oftast inte om någon skriver något negativt, jag är trygg i mig själv och vet vem jag är. Men de som är yngre kanske inte tål det på samma sätt och blir ledsna. Man vet aldrig hur stark någon är inuti.

ANNONS

Merima valde att fortsätta bloggandet, till stor del tack vare de mejl hon fick där unga tjejer skrev att hon var en förebild.

– Jag har lärt mig en läxa, men det är många unga tjejer som mejlar till mig och beskriver liknande situationer som de hamnat i, säger Merima.

Moderator tar bort elakheter

En annan tjej som bloggat länge är Foki Soirak. Hon började som 17-åring och har nu en av landets mest lästa bloggar. Med tiden har hon fått ett starkt band till sina läsare.

– Mina läsare är med mig hela tiden, under mina upp- och nerperioder och jag läser bloggkommentarerna varje kväll innan jag somnar.

Foki har skonats från näthat och elakheter. Mycket tror hon att det beror på att hon har varit försiktig med att uttrycka känsliga åsikter, men också att hon numera får hjälp med att sålla bland kommentarerna.

– Jag har en moderator som tar bort taskiga kommentarer innan jag hinner se dem, så jag kan sova gott om natten, säger hon.

Sedan tre år tillbaka bor Foki i Bangkok där hon, förutom att blogga, driver sitt eget företag och webbshop.

– Det hade nog inte varit möjligt om jag inte gjort mig ett namn. Bloggen har öppnat dörrar och gett mig kontakter, inkomster och jobbmöjligheter.

ANNONS

Risk att man tappar bort sig själv

Foki ser både för- och nackdelar med en tidig bloggkarriär.

– Man växer som person och man utvecklas, men risken finns att man tappar bort sig själv om man får mycket uppmärksamhet.

Hon lägger stor vikt vid att föräldrar till unga bloggare har ett öga med i spelet.

– Det finns mycket näthatare där ute och alla har inte möjlighet att anställa en moderator. Man får räkna med att man någon gång kommer att bli ledsen och besviken, det har jag alltid varit förberedd på. Samtidigt ska man såklart inte ta åt sig av hårda ord och elaka kommentarer utan stå på sig.

Fakta: Merima Brkovic

Ålder: 18 år

Bor: i Göteborg

Gör: Läser Handels- och administrationsprogrammet på Plusgymnasiet

Blogg: fames.se/merri

Fakta: Foki Soirak

Ålder: 21 år

Bor: I Bangkok, Thailand

Gör: Bloggar och driver eget klädmärke

Blogg: fokis.se

ANNONS