Extinction Rebellion utanför Bokmässan.
Extinction Rebellion utanför Bokmässan. Bild: Press

Blodig klimatstrejk utanför Bokmässan

Klimataktivister från Extinction Rebellion har hällt en blodliknande vätska utanför entrén till Svenska Mässan, där Bokmässan pågår för fullt. Syftet är att lyfta klimatfrågan samma dag som den globala klimatstrejken pågår.

ANNONS
|

Bokmässan är inne på sin andra dag, samtidigt som den globala klimatstrejken arrangerad av Fridays for future pågår under fredagen. Det är sista dagen för den veckolånga "Global week for future" som inleddes med en global klimatstrejk förra fredagen.

I samband med klimatstrejken har klimataktivister i nätverket Extinction Rebellion under fredagen hällt ut en blodliknande vätska framför Svenska Mässan där Bokmässan pågår. Enligt ett pressmeddelande är syftet "att uppmärksamma om klimatkrisens allvar, uppmana bokmässebesökarna till att strejka med ungdomarna i Fridays for future och kräva handling av makthavarna".

– Vi i Extinction Rebellion har blivit inbjudna till Bokmässan för att informera om vår växande klimatrörelse. Men idag gapar vår monter tom. Istället strejkar vi för att visa vårt stöd för Fridays For Future, säger Katja Bergman, aktiv i organisationen, i pressmeddelandet samtidigt som man uppmanar bokmässedeltagare att mötas i Bältesspännarparken där man kommer att delta i den globala klimatstrejken.

ANNONS

"Symboliserar våra barns blod"

– Blodet vi häller ut idag symboliserar våra barns blod som kommer spillas till följd av klimatförändringar – om vi inte agerar, säger Elvira Ljungberg, aktiv i nätverket.

Extinction Rebellion skriver också att de kommer städa bort låtsasblodet själva utanför Svenska Mässans ingång.

"Bra att uppmärksamma klimatkrisens allvar"

Frida Edman, ansvarig för Bokmässan, uppger att de inte hade någon förhandsinformation om aktionen.

– Vi tycker att det är bra att uppmärksamma klimatkrisens allvar. Vi har inte fått någon information om att det ska ha utgjort en ordningsstörning förutom att möjligen ha väckt uppmärksamhet, säger hon.

LÄS MER:Demonstration stoppade trafiken vid Järntorget

LÄS MER:Extinction rebellion – en radikal miljörörelse på frammarsch i Göteborg

ANNONS