Dömde mannen förföljde kvinnan från busshållplatsen och hela vägen till hennes hem. Bild: TT
Dömde mannen förföljde kvinnan från busshållplatsen och hela vägen till hennes hem. Bild: TT Bild: TT (Arkiv)

Blivande trebarnspappan trängde sig in i bostad och försökte våldta kvinna

Mannen förföljde kvinnan hem, trängde in i hennes bostad och försökte våldta henne. Kvinnan har i förhör beskrivit en kamp som slutade med att mannen till slut sprang från platsen. Nu döms den blivande trebarnspappan till fängelse.

ANNONS
LocationGöteborg||

Händelsen inleddes på en busshållplats i centrala Göteborg i slutet av februari i år. Det hade slagit om till söndag och den nu blivande trebarnspappan i 25-årsåldern var på väg hem efter ett nattklubbsbesök.

När han stod och väntade på den buss som skulle ta honom hem började han prata med en kvinna han aldrig tidigare träffat, som även hon väntade på bussen.

I domen kan man läsa att mannen berättade saker om sig själv, medan kvinnan i fråga "svarade tämligen knapphändigt".

En kamp

När kvinnans buss kom följde mannen efter – trots att kvinnan upplyste mannen om att bussen inte gick dit han skulle.

ANNONS

Mannen fortsatte prata ombord på bussen men sedan var det dags för kvinnan att stiga av. Mannen erbjöd sig att följa henne men kvinnan ska ha tackat nej.

Kvinnan såg inte att mannen följde efter henne förrän hon öppnade porten till det flerfamiljshus hon bor i. När hon försökte stänga dörren till sin lägenhet höll han emot.

Kvinnan har i förhör berättat att mannen ska ha uttryckt att han ville komma in och lära känna henne och inte lyssnade på hennes svar. Hon sa till honom att om han inte slutade innan hon räknat till tre så skulle hon skrika och ringa polisen.

Mannen svarade med att trycka in henne genom dörröppningen, stängde dörren till lägenheten och tryckte sin hand över hennes mun. Kvinnan har beskrivit det som en kamp som slutade med att hon hamnade på golvet med mannen över sig. Han hade då kvar ena handen över hennes mun och den andra hårt över hennes underliv.

I ett försök att kalla på hjälp dunkade hon med handen i golvet – men ingen kom. Däremot lyckades hon trycka sina fingrar i mannens mun. Hon sparkade också med benen och fick undan hans hand. Då kunde hon skrika. Hon har beskrivit det som att mannen blev rädd och sprang från platsen. Hon beskriver att hon själv grät, hade panik och var chockad.

ANNONS

"Tappade balansen"

Mannen har nekat till brott. I förhör har han uttryckt att han tycker om att prata med människor och att han inte hade något sexuellt intresse av kvinnan. Han menar att han bara följde henne hem.

När hon var hemma skulle han ge henne en hej då-kram innan han gick från platsen men råkade då, på grund av att han var väldigt berusad, tappa balansen och ramlade på kvinnan.

Han påstår att kvinnan hade sin hand över hans mun men han ska inte ha haft sin hand över hennes, och handen över hennes underliv ska inte ha placerats där medvetet. Först när kvinnan släppte taget om mannen kunde han, menar han, lämna platsen och gå tillbaka till bussen.

Försökte tvinga till sig sex

Mannen, som enligt frivården väntar sitt tredje barn, har nu dömts till fängelse i två år för hemfridsbrott och försök till våldtäkt.

Rätten anser att kvinnan är trovärdig och tillsammans med övrig bevisning anser de att det är bevisat att brott ägt rum. De anser att mannens version om att han "ofrivilligt ramlat omkull" är motbevisad.

Rätten anser att omständigheterna, det vill säga att det rör sig om ett "efterföljande sent på natten hem till målsägandens bostad, ett olovligt inträngande i bostaden, knuffa målsäganden till golvet och hålla för målsägandens mun, hålla vid hennes underliv, ligga ovanpå henne och trycka ned henne på golvet", inte kan leda till någon annan slutsats än att han försökte tvinga kvinnan till samlag.

ANNONS

Slutligen konstaterar rätten att det rör sig om allvarlig brottslighet och att det samlade straffvärdet uppgår till fängelse i två år.

Mannens advokat, Karl Sjölander, berättar att domen överklagats "mannen emotser att bli rentvådd i hovrätten", skriver han i ett mejl till GP.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS