Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Anna von Brömssen

Blåst kan bli problem för raketerna – så blir nyårsvädret

Nyårsvädret ser ut att bjuda på mild luft med moln och regn under dagen. Men vid tolvslaget är inte molnen som riskerar att ställa till problem för skådespelet på himlen – utan blåsten.
– Om det blåser för mycket kommer man inte kunna skjuta upp raketer, de har ingen tyngd, säger Ingrid Eronn, meteorolog vid Foreca.

ANNONS
|

Under lördag kväll kan göteborgarna vänta sig regn som kommer västerifrån, men som förmodligen kommer att skrida förbi under natten. Dagen innan nyårsafton, söndagen, kommer nordligare vindar. Temperaturen kommer ligga runt noll grader och det finns chans att solen visar sig.

Men till frågan vi alla vill ha svar på – hur blir vädret på nyårsafton? Kommer fyrverkerierna att synas på himlen?

– På måndagen kommer en varmfront och sveper in och det blir runt tre grader och mulet med möjligt regnstänk. Det blir blåsigt med frisk västvind, säger Ingrid Eronn.

"Raketer har ingen tyngd"

Men det verkar inte vara moln eller regn som kan komma att ställa till det vid tolvslaget.

ANNONS

– Det blir torrare luft framåt kvällen. Framåt tolvslaget skulle det kunna spricka upp runt Göteborgstrakten, men det kommer ändå blåsa för mycket för att skjuta upp raketer, säger hon.

Hon menar att det inte blir några extrema vindar, men att det kan vara hårda vindbyar.

– Om det blåser för mycket kommer man inte kunna skjuta upp raketer, de har ingen tyngd, säger Ingrid Eronn.

På nyårsdagen väntas det däremot ha klarnat upp och göteborgarna kan förhoppningsvis njuta av en solig första dag på 2019.

ANNONS