Bjarte Vestøl ror hela vägen från Norge till Finland – har nu passerat Göteborg

Norrmannen och äventyraren Bjarte Vestøl, 64, har gett sig ut på en fyra månaders lång färd med roddbåt från södra Norge till Hurppu i sydöstra Finland. Under resans gång samlar han in pengar till Stine Sofies stiftelse, en organisation som arbetar emot våld och övergrepp mot barn.

ANNONS
|

När GP ringer till Bjarte har han precis rott i land för en kortare paus.

– Jag rodde precis in Kullaviks hamn och ska äta lunch och vila mig en liten stund. Det har varit regnigt under förmiddagen men nu verkar det bli uppehåll, säger han.

Resan började i slutet av mars i Bjartes hemstad Kristiansand och har därefter gått via norska sydkusten och ner längs Bohusläns kust. Nu återstår en färd längs resten av västkusten, därefter vänder Bjarte norrut och fortsätter längs östkusten och slutligen över Östersjön till Finland.

– Svenskarna har varit väldigt intresserade av vad jag gör och har också varit väldigt hjälpsamma. Bohuslän har varit väldigt fint och jag har suttit upp mitt tält på flera vackra ställen, säger Bjarte.

ANNONS

Under resan samlar han in pengar till Stine Sofies stiftelse, en norsk organisation som arbetar emot våld och övergrepp mot barn. Organisationen startade år 2000 efter att två flickor blivit våldtagna och mördade i Kristianstad och grundades av modern till ett av offren.

– Jag tar emot betalningar via Vipps som är den norska motsvarigheten till Swish. Tyvärr funkar den inte i Sverige så jag ska försöka starta igång ett swishkonto nu, säger Bjarte.

Är van bakom årorna

Det är inte första gången som Bjarte är ute på långfärd. 2020 rodde han från Kristiansand hela vägen upp till Nordkap i den nordligaste delen av Norge. 2021 rodde han Skandinavien runt, från Norge via Sverige till Danmark och tillbaka.

Bjarte berättar att denna resa har gått hyfsat smidigt, men att vinden inte har varit till fördel.

– Jag har inga problem med att ro i regn och snö men när det blåser motvind blir det jobbigare och därför ganska korta distanser. När jag var ute förra gången tog det en månad till Köpenhamn men i år har jag bara hunnit hit till Kullavik.

Båten är en Oselver byggd på det norska Vestlandet. Bjarte berättar att just denna typen av eka började användas runt 300 år e.kr. och används än idag för både tävling och till vanliga ändamål.

ANNONS

När kommer du fram till Finland?

– Jag har inte någon direkt plan för jag har väldigt god tid på mig. Men om resan fortsätter i den här takten är jag nog framme i Finland i slutet av juli, säger Bjarte.

På hemsidan bjarteseventyr.no kan man i realtid följa Bjartes färd mot Finland.

LÄS MER:Annelies vardag handlar om att uppfylla drömmarna

LÄS MER:Emma Djurberg levde en månad i vildmarken på Svalbard

LÄS MER:Tim räddades i sista stund – på världens dödligaste berg

ANNONS