Bilbrand och skottlossning i centrala Göteborg

Under söndagskvällen sköts en man i 20-årsåldern i Vasastan i centrala Göteborg. I samband med skottlossningen började en bil brinna kraftigt. Mannen vårdas på Sahlgrenska för lindriga skottskador. Flera vittnen beskriver hur mannen släpades in i en bil av vad som antas vara hans vänner. Vid 22-tiden är polis förtegen om vad som lett fram till skottlossningen.

ANNONS

– Det jag kan säga just nu är att en person är skottskadad. Med vad vet jag inte. Hans skador ska vara lindriga, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Det var vid halv sju på söndagskvällen som polis fick in flera larm om skottlossning och explosion i Vasastan i centrala Göteborg.

Många hörde under kvällen av sig till GP för att beskriva händelsen. Det har under söndagen florerat en rad olika uppgifter om allt från brand, skottlossning, brandbomber och explosion. Det som är gemensamt för allas berättelser är att en bil brunnit kraftigt och att flera höga smällar hörts från Vasagatan. Många beskriver också hur en skadad man drogs in i en bil av vad som antas vara hans vänner.

ANNONS

– Jag kan inte säga något om explosionen. Det kan säkert ha upplevts så. Det jag kan bekräfta är att det varit en kraftig bilbrand, säger Hans Lippens.

Sprang från platsen

Polis bekräftar att man har uppgift om att en mindre grupp män setts springa från platsen. Vilka de är eller vad som ska ha varit motiv bakom dådet är i nuläget okänt. Polis vill inte heller göra några kopplingar till tidigare skottlossningar i Göteborg.

– Det är för tidigt att dra sådana slutsatser, säger Hans Lippens.

Tre personer till förhör

Tre personer har omhändertagits på platsen och förhörts under natten. En av de medtagna ska vara den man som kört den skottskadade mannen till Sahlgrenska. Alla tre har släppts på morgonen.

– De är inte misstänkta för något brott. När det är en så pass allvarlig händelse som detta, brukar vi ta in personer för att snabbt kunna få oss en bild av vad som har hänt, säger Tommy Nyman, polisens presstalesman på morgonen.

Finns det kopplingar till gängkriminalitet?

– Det kan vi inte utesluta, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson.

Massiva avspärrningar

De flesta avspärrningarna på brottsplatsen var, vid 23:30-tiden,hävd. Polisen genomför dörrknackning i området. Under natten har polisen genomfört en teknisk undersökning av området. Ett mindre område är fortfarande avspärrat.

ANNONS

Kort efter att händelsen inträffat ska det ha varit kraftig brandrök i området på grund av den brinnande bilen.

"Såg man skadad på marken"

Flera vittnen uppgav för GP att en skadad man släpades in i en bil.

– Jag hörde skott, sen såg jag en person som jag upplevde var skottskadad. Jag tror att han var skjuten i benet. Han släpades in i en bil som körde därifrån, berättar ett vittne.

En annan person som GP träffade vidbrottsplatsen jobbade vid tillfället i närheten. Plötsligt hörde hon tre smällar.

– Sen kommer någon in och sägeratt de sett tre personer kuta iväg från platsen.

Vittnet tog sig sedan ut på Vasagatan där smällarna ska ha kommit ifrån.

– En ung kille låg på marken, hans vänner släpade honom längs med marken.Jag försökte hjälpa till, han släpades in i en bil ochde drog iväg. Det verkade väldigt allvarligt för hans vän skrek flera gånger, "ta honom, ta honom" och var väldigt uppjagad, fortsätter vittnet att berätta.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordförsök.

Vet du mer? Är du på plats? Hör av dig till GP på nyhetsred@gp.se eller ring till 031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10.

ANNONS