En av bedragarna memorerar en äldre kvinnas kortkod.
En av bedragarna memorerar en äldre kvinnas kortkod.

Bedragarligan: Par döms till fängelse och utvisning

Två rumänska medborgare döms i Göteborgs tingsrätt, efter en av de mest omfattande serierna av åldringsbedrägerier någonsin i landet. För mannen slutar turnén med tre och ett halvt års fängelse. Hans fästmö får tre år. Båda förbjuds återvända till Sverige under de närmaste tio åren.

ANNONS
|

De två medlemmarna i den ambulerande bedragarligan åtalades för att ha lurat minst 44 gamla kvinnor på deras bankkort och därefter tömt kontona. Det sammanlagda stulna beloppet kan, enligt polisen, överstiga en miljon kronor.

640 000 kronor anses i sammanhanget bevisat.

I utredningen, genomförd av kriminalpolisens så kallade Circagrupp i Vårgårda, visar på en yrkesmässigt brottslighet av monumentalformat.

Den 36-årige mannen och hans 28-åriga sambo har erkänt merparten av det som de anklagats för. Vissa av händelserna har de förnekat, oftast för att de helt enkelt inte minns.

Stort mörkertal?

Polis och åklagare tror att de 44 målsäganden egentligen borde varit fler och kalkylerar med ett mörkertal av äldre personer som inte anmält eller vars öde inte nationellt kopplats just dessa gärningsmän.

ANNONS

Offrena är bosatta på geografiskt utspridda orter över halva landet, allt ifrån Uppsala i norr till Kristianstad i söder.

Tillgreppen skedde mellan maj och oktober 2016, så gott som uteslutande i anslutning till storköp av typen Ica Maxi, Willys, Coop Forum och Lidl.

–Det har handlat om ett synnerligen förslaget, välplanerat och väl inövat tillvägagångssätt, konstaterade kammaråklagare Mehrdad Sanaei i Göteborg, när han skickade in sin stämningsansökan mot de två misstänkta.

Enligt tingsrättens dom under måndagen har de två förövarna – tillsammans med en ännu ej identifierad och gripen kamrat – gjort sig skyldiga till 72 fall av grova bedrägerier, samt dessutom 42 fall av grovt egenmäktigt förfarande.

Domstolen skriver:

"Såvitt framkommit har deras resa hit och vistelse här inte haft något annat egentligt syfte än att begå den aktuella brottsligheten. De döms nu för omfattande och förslagen brottslighet som främst har riktats mot äldre kvinnor utan sällskap, vilket verkar i höjande riktning vid straffmätningen ... Några förmildrande omständigheter har inte framkommit".

–Detta verkar vara noga planlagt. En solklar majoritet av de utsatta är pensionärer i 70-årsåldern, Vi är övertygande om att de här individerna också gästat våra grannländer, betonar kriminalinspektör Mats Wahlberg på Circagruppen, som arbetat med utredningen.

Systematisk brottslighet

De tre rumänerna förmodas inte ha haft något annat syfte med sin vistelse i Sverige än att tjäna pengar genom kriminalitet. Och de har attackerat de svagaste, mest försvarslösa och bräckliga, offer som funnits.

ANNONS

Det generella förfaringssättet ikorthet:

  1. En av svindlarna har memorerat pinkoden, i samband med att han eller hon stått i kö bakom en äldre kund som betalat i kassan.
  2. På parkeringen utanför butiken har sedan en eller två kumpaner kommit fram, visat upp en karta och frågat om vägen.
  3. Under tiden som samtalet pågått har någon av de övriga, enligt upplägget, plockat åt sig det aktuella kontokortet ur den väska som offret lagt ifrån sig.
  4. Därefter har trion snabbt försvunnit från platsen.

De summor som gänget tillskansat sig har enligt polisen skickats tillbaka till hemlandet.

Vid gripandet förnekade den 36-årige mannen brott. Därefter ångrade han sig snabbt:

–Det är jag på alla bilderna. Jag vill erkänna, jag vill vara ärlig, jag vill att detta ska gå fort, sade han till förhörsledaren.

Den tredje okänd

Även den 28-åriga kvinnan har medgett delaktighet i merparten av det hon anklagas för.

Ingen av de två vågar namnge den tredje inblandade mannen:

–Nej, jag har familj och är rädd för deras skull. Det är inte bra iRumänien att ange någon annan. Men det har hela tiden varit vi tre som begått brotten tillsammans, förklarar 36-åringen.

Mannen och hans 28-åriga sambo fälldes i maj 2015 för liknande verksamhet i Danmark. I påföljden för mannen ingick då livstids utvisning.

Alla brottsplatserna

Här är de platser på vilka bedragarligan anklagats för att ha slagit till och där de påstås ha lurat gamla människor på deras bank- eller kontokort:

Örebro (4 tillfällen).

Kungsbacka (3) och Varberg (3).

Alingsås (2), Falkenberg (2), Halmstad (2), Karlstad (2), Kristianstad (2), Köping (2), Trollhättan (2) och Uppsala (2).

Borås, Enköping, Göteborg, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Kristinehamn, Kungälv, Laholm, Märsta, Mölndal, Norrköping, Skara, Stenungsund, Uddevalla, Västervik, Västerås, Växjö.

ANNONS