Matts Johansson – kaféprofil. Fotot är en arkivbild.
Matts Johansson – kaféprofil. Fotot är en arkivbild.

BBC avslöjar: Svensk fika sprids över världen

Det var i onsdags som BBC avslöjade att den svenska fikatraditionen sprids som en löpeld över världen.

ANNONS
|

"I Sverige är det obligatoriskt att dricka kaffe och äta kaka. På riktigt."

inleder BBC:s journalist sin granskande text om det svenska fikandets framfart. Enligt BBC består "fika" av tre ingredienser: Kaffe, mumsande och småprat. Inte nog med det: Fikor är dessutom en lika naturlig del av arbetsdagen som att mejla eller att fixa skrivaren, konstaterar BBC.

För att förstå den svenska fikakulturen bättre har BBC:s reporter intervjuat Göteborgskedjan Da Matteos grundare Matts Johansson.

– De flesta svenskar fikar flera gånger om dagen, oavsett av om det är vardag eller helg, säger han till BBC.

Enligt BBC har många svenska företag obligatoriska fikaraster och de anställda får gratis varma drycker.

ANNONS

Att Ikea uttalar sig positivt kring fikor på sin hemsida, nämns också i artikeln.

Nu ska trenden alltså ha börjat sprida sig. I New York, London, Sydney ska anställda ha börjat smita ut på lite längre kafferaster för att hinna med en fika också.

Lars Åkerlund är en av dem som tagit fasta på världens törst efter fika. Han flyttade från Sverige till USA 2001 och öppnade sitt första kafé 2006 i närheten av Central park. Vad han döpte kafét till? FIKA, förstås.

– Jag älskade New York när jag flyttade hit, men utanför affärskedjorna brukade jag inte kunna hitta bra kaffe... Jag såg en gigantisk lucka i marknaden och tänkte att om jag gör det här rätt, kan jag bli en ny Richard Branson, bli en fikamiljardär, säger han till BBC.

Ända till Australien ska fikatrenden ha spridit sig enligt BBC. Den tid då världen blandade ihop Sverige med Schweiz är kort sagt förbi.

– Allt skandinaviskt har blivit trendigt. Nordiska filmer och tv-draman. Svenska designaffärer har öppnat upp och folk är allmänt nyfikna, konstaterar Diana Chirilas som varit med och grundat Fika Swedish Kitchen i Sydney.

ANNONS