Två räddningsfartyg ryckte ut så fort larmet kom. Här är Rescue Josephine på väg från Hovås till olycksplatsen.
Två räddningsfartyg ryckte ut så fort larmet kom. Här är Rescue Josephine på väg från Hovås till olycksplatsen. Bild: Sjöräddningssällskapet

Båt sjönk i Göteborgs skärgård – person räddades ur vattnet

När en båt tog in vatten i Göteborgs skärgård ryckte frivilliga sjöräddare ut. När de kom fram hade fritidsbåten sjunkit. Och någon förare syntes inte till.
Men i mörkret uppenbarade sig ett svagt sken – som visade sig bli livsviktigt.
– De åker fram mot ljuset och ser att det är en person i vattnet som lyser med sin mobiltelefon, säger Emma Valham på Sjöräddningssällskapet.

ANNONS
|

”Sjöräddning Nöd, Tar in vatten”. Så löd det korta larm som Sjöräddningssällskapet tog emot klockan 18.54 på onsdagskvällen. Platsen var okänd.

– En fritidsbåt höll på att sjunka. Det var det vi visste. Våra enheter från Rörö och Hovås larmades ut, och fick därefter en position de skulle gå emot, säger Emma Valham, kommunikationsledare vid Sjöräddningssällskapet.

Sjöräddarna satte kurs mot den en nödställda båten, som skulle befinna sig vid Bockskärsbåden, knappt två kilometer ut från Torshamnen. Även Sjöfartsverket, Kustbevakningen och fartyget Stena Danica fick larm om händelsen.

– Sen sker allting i samverkan, och man hjälper varandra, säger Emma Valham.

ANNONS

Var på väg när de fick veta att båten sjunkit

Och först på plats var räddningskryssaren från Rörö. De frivilliga ombord hade en stund tidigare, när de passerade Björkö, fått reda på att fritidsbåten hade sjunkit. Den man som tidigare befann sig ombord befann sig nu i vattnet.

– Och det är ju kallt i vattnet nu, man blir snabbt nedkyld. Då är tiden en väldigt viktig faktor.

Väl framme började sökandet efter mannen. I mörkret får en av sjöräddarna syn på ett svagt sken. Någonting lyser, ungefär hundra meter bort.

– De åker fram mot ljuset och ser att det är en person i vattnet som lyser med sin mobiltelefon. Och inom en minut från framkomsten så hade de hittat och plockat upp personen, som kunde föras vidare till en ambulansbåt.

”Utan ljuset hade man inte kunnat hitta rätt”

– Det ska inte ha behövts ytterligare vård, enligt de uppgifter vi fick i går kväll.

Att båtens förare, trots att han hamnat i det kalla vattnet, lyckades använda sin mobiltelefon som en ljussignal blev avgörande – och kan ha räddat hans liv.

– Det var en väldigt lycklig omständighet. Utan det ljuset hade man inte kunnat hitta rätt, säger Emma Valham.

LÄS MER:Kvarglömd kabel orsakade fartygsbrand

LÄS MER:Fartyget M/S Hamnen i Göteborgs Hamn blir elektrifierat

LÄS MER:Skeppsvrak från 1800-talet har grävts upp vid Masthuggskajen

ANNONS