Barnkalas slutade i kaos och panik

Under ett födelsedagskalas för tre små barn i åldrarna fyra till sex år kollapsade en uppblåsbar rutschkana och skapade en stor djup ficka på toppen där barnen fastnade och riskerade att ramla ner. Från rutschkanan ner till betonggolvet var det cirka tre meter – när en pappa försökte rädda barnen föll han och slog sig blodig. – Jag var i chock och kände hur paniken spred sig i luften hos alla föräldrar, säger mamman Viveca Olsson som befann sig på platsen.

ANNONS
|

Ett fyraårigt tvillingpar och deras sexåriga storasyster hade tillsammans ett barnkalas för totalt 14 barn i lördags på Lek & Buslandet på Hisingen i Göteborg.En dag som skulle vara fylld av glädje och bus - men som slutade i katastrof och panik.

Tre meter ner till betonggolvet

En stor uppblåsbar rutschkana kollapsade,längst upp på toppen, mitt under det pågående födelsedagskalaset när barnen lekte.

– Jag skulle säga att det var ungefär tre meter ner från toppen av rutschbanan ner till marken. Det är ju betonggolv barnen skulle landat på om de föll, de skulle alltså kunna dö om de föll ner, säger Viveca Olsson, mamma till födelsedagsbarnen.

ANNONS

Paniken spred sig

I början var det ingen som noterade att kanan var trasig men senare såg en uppmärksam pappa den farliga situationen och var snabb upp för att rädda de barn som satt fast.

– Pappan sprang upp för att rädda dem, vi andra kunde bara titta på. Jag var i chock och jag kände hur paniken spred sig hos alla föräldrar. Det var hemskt. Jag stod och höll tvillingarna i händerna men kunde inte hitta min sexåriga dotter, säger Viveca Olsson.

Många barn hade vid tillfället fortsatt att klättra upp för rutschkanan och fler och fler fastnade i den trasiga lekattraktionen. Hade fler vuxna personer tagit sig upp för den uppblåsbara rutschkanan hade det bara förvärrat saken, enligt mamman Viveca Olsson.

En pappa slog sig blodig

När pappan väl kom upp till den djupa fickan i rutschkanan kunde han med hjälp av en annan vuxen börja få ner barnen från kanan. Men när de minsta hade kommit ner kollapsade ytterväggen på rutschkanan och pappan trillande ner på sidan och slog huvudet i en vadderad stång så pass hårt att han började blöda.

– Pappan blev hängande mellan kanan och klätterställningenvilket stoppade fallet för två tonårstjejer och en yngre pojke. Hade han inte gjort det hade de ramlar rakt ner i betonggolvet. Min sexåring kom sedangående runt hörnet som om inget hänt och jag kunde pusta ut, säger Viveca Olsson.

ANNONS

Personalen log

Det var först när faran var över som personal kom till platsen.

– När de kom log de åt mig och sa att rutschbanan skulle vara åter i bruk om 15 minuter. Då blev jag väldigt upprörd och sa att de måste stänga av den helt och hållet och det var först då de gjorde det. Jag förstår inte hur en sådan här rutschkana inte kan vara bevakad, säger Viveca Olsson.

Kalaset avbröts direkt efter händelsen och alla föräldrar åkte hem med sina barn.

– Personalen borde pratat med oss innan vi åkte därifrån, de borde ha någon slags rutin för när sådana här saker händer men det gjorde dem inte, säger Viveca Olsson.

"Nedplockad för kontroll"

Sara Stenpil är verksamhetschef på Lek & Buslandet. Hon hälsar att detar händelsen på stort allvar.

– Det som inträffade var naturligtvis beklagligt och väldigt olyckligt. Den berörda attraktionen är nu nedplockad för kontroll.

Hon säger att folk har hört av sig angående händelsen, och då bland annat den berörda pappan som ville lämna en skadeanmälan.

– Vi kommer ha ett möte om det här, och då också gå igenom våra säkerhetsrutiner. Vi får göra ett övervägande om den attraktionen överhuvudtaget ska finnas kvar.

De vi har pratat med upplevde att personalen inte varit på plats under olyckan. Vad har ni för kommentarer angående det?

ANNONS

– Det är ju väldigt tråkigt att folk inte upplevde att det fanns personal på plats. Vi måste jobba med att vara öppna. Det är väldigt viktigt för oss, och vi är tacksamma över den konstruktiva kritiken.

ANNONS