Bardiya Pajouhi och Navid Atlassi dömdes för krogvåldtäkterna - överklagar

Festfixaren Bardiya Pajouhi och Göteborgskrögaren Navid Atlassi bjöd unga kvinnor på alkohol och droger för att sedan våldta dem. Hovrätten dömde dem till fängelse i nio år respektive sex år. Men nu har de båda överklagat. Navid Atlassis advokat hänvisar till rättegångsfel. – Man har inte prövat frågan om hjälplöst tillstånd, säger Allan Stutzinsky.

ANNONS
|

I mars 2016 anmäldes en våldtäkt som ska ha skett i en trappuppgång på Avenyn i Göteborg.

Festfixaren Bardiya Pajouhi misstänktes för brottet och då beslagtogs hans telefon av polisen. Det blev starten för en omfattande utredning.

I mannens telefon hittade polisen ett stort antal filmsekvenser och bilder som visade hur han utnyttjar kvinnor sexuellt när de blivit medvetslösa.

– Det är främst stora mängder alkohol som druckits. Sen har det bjudits på cannabis och kokain i vissa fall, men framför allt cannabis. Dricker man mycket alkohol på småtimmarna och fyller på med cannabis som är avslappnande så har narkotikaexperten Kai Knudsen sagt att det leder till tillstånden offren beskriver där man blir matt och trög, har kammaråklagare Jim Westerberg berättat.

ANNONS

LÄS MER: Bardiya Pajouhi och Navid Atlassi döms för krogvåldtäkterna

Grov våldtäkt

Serien med våldtäkter ska ha börjat i mars 2012. Då var Göteborgskrögaren Navid Atlassi med. Offren var två 16-åriga tjejer som befann sig i hjälplösa tillstånd på grund av sömn, berusning och drogpåverkan.

Övergreppen filmades och fotograferades av de båda männen.

– Materialet visade tydligt att de två tonårstjejerna varit mer eller mindre medvetslösa i samband med att männen förgripit sig på dem och tilltvingat sig samlag i olika former, har Jim Westerberg sagt.

Festfixaren åtalades även för en rad andra sexbrott som begick från 2012 och fram till 2016.

LÄS MER:Krögaren och festfixaren döms för flera sexbrott

Nio och sex års fängelse

Tingsrätten dömde festfixaren Bardiya Pajouhi till nio års fängelse för sex våldtäkter, varav två grova, samt dessutom för sexuellt tvång och kränkande fotografering.

Krögaren Navid Atlassi fick sex års fängelse för två grova våldtäkter. Han har tidigare ägt bland annat restaurangerna El Corazon och La Gondola på Kungsportsavenyn.

Domen fastställdes sedan i hovrätten.

– Som helhet är det glädjande att hovrätten i stort delat vår åsikt, sa då Jim Westerberg.

Nekat från start

Men för Bardiya Pajouhi och Navid Atlassi var det ett bakslag. De har från start nekat till alla anklagelser. De två grova våldtäkterna påstod de handlade om "en härlig utekväll som slutat i ett överraskande positivt gruppsex".

ANNONS

– Det är tråkigt och på riktigt allvar helt fel. Vi ska göra ett försök att få prövningstillstånd i Högsta Domstolen. Det finns flera frågeställningar att skjuta in sig på. Min klient kommer aldrig att ge sig i det här målet, sa Bardiya Pajouhis advokat Björn Hurtig efter domen.

Och nu har domen överklagats av Bardiya Pajouhi. Hurtig skriver i överklagandet att hans klient yrkar att Högsta domstolen meddelar prövningstillstånd" och att hovrättens dom ändras. "Hovrättens dom och beslut är felaktiga" står det i handlingen. Hurtig begär dock mer tid för att utveckla skälen för prövningstillstånd och hänvisar till "målets omfattning och de utredningsåtgärder som behöver vidtas".

Rättegångsfel

Även Navid Atlassi har genom sin advokat överklagat. Allan Stutzinsky skriver att Högsta domstolen "undanröjer hovrättens dom pga rättegångsfel". Han skriver vidare att Navid Atlassi yrkar att HD ska ogilla åtalet för våldtäkt.

Även Allan Stutzinsky har begärt mer tid för att utveckla grunden för överklagandet. Men för GP berättar han mer om de "rättegångsfel" han anser har begåtts.

– Man har inte prövat frågan om hjälplöst tillstånd, säger ha och utvecklar.

– De säger att de anser att det finns hjälplöst tillstånd men de har inte prövat innehållet i det.

ANNONS

Hur ska man göra det?

– Man måste göra en bedömning om huruvida att de här kvinnorna har förstått att de har medverkat i ett sexuellt umgänge. Om de har förstått det då föreligger inget hjälplöst tillstånd så som det definieras, säger Allan Stutzinsky.

ANNONS