Läget är akut efter sprängattentatet på Dimvädersgatan menar Vägvalets partiledare Theo Papaioannou.
Läget är akut efter sprängattentatet på Dimvädersgatan menar Vägvalets partiledare Theo Papaioannou.

"Båda sidor har misslyckats"

ANNONS
|

Vägvalets ordförande Theo Papaioannou (Vv), som växte upp i Angered, tycker att mycket gått åt fel håll i Göteborgs förorter sedan han var ung.

– Det är ett annat klimat i dag. Vi har skapat utsatta områden, där många unga inte ser någon annan utväg än den kriminella banan. Det måste vi bryta.

Trots ännu ett grovt våldsbrott i Biskopsgården – där en handgranat berövade en åttaårig pojke livet – tycker han att politikerkollegorna i Göteborg har fastnat i vad han kallar pajkastning mellan blocken. Han skulle hellre se att båda sidor inser att de misslyckats och sätter sig ned och jobbar fram gemensamma lösningar. Så akut tycker han situationen är.

ANNONS

– Det är dags att lägga ned stridsyxan och diskutera över blockgränserna vad som gått fel.

För två år sedan gjorde Social resursförvaltning en genomlysning av hur klyftorna växt i Göteborg under senare år. En rapport som ligger till grund för det rödgrönrosa styrets ambitioner att ställa om till det man kallar ett jämlikt Göteborg.

– Vi har listat över 100 punkter på vad som kan göras. Vi har påbörjat arbetet, men det är en lång resa, säger Daniel Bernmar, gruppledare (V).

Kalla siffror visar att det är en bit kvar: förra året var medelinkomsten i Norra Biskopsgården lite drygt 50 procent av snittet i staden, precis som för fem år sedan. Och medan arbetslösheten hade sjunkit i Göteborg som helhet under den senaste femårsperioden – från 7,4 procent till 6,2 – så hade den ökat från 16 procent till 17,4 i Norra Biskopsgården.

Varken Jonas Ransgård, gruppledare (M) eller Helene Odenjung (L) tycker att det hänt särskilt mycket som talar för att det går åt rätt håll sedan rapporten kom för två år sedan.

– Man pratar mycket om ett jämlikt Göteborg, men jag ser inte riktigt att det sipprat ned än. Man behöver se till att människor har arbete och att det finns rätt förutsättningar i skolan, säger Helene Odenjung.

ANNONS

Jonas Ransgård säger att man måste jobba parallellt med brottsbekämpning och förebyggande arbete för at komma tillrätta med situationen.

– De som skjuter eller slänger handgranater hjälps inte av fritidsgårdar. De är bortom det.

Han vill se strängare straff för grova våldsbrott och slopade mängdrabatter för den som fälls för flera brott. Och vid sidan av det högre och tydligare krav och förväntningar i skolan.

– Det finns inga gängmedlemmar som lyckats i skolan. Det börjar med att den normala vägen in i samhället upplevs vara stängd. Då lockar det här andra, säger han.

Nästan alla gruppledare lyfter fram vikten av att satsa på skolan. Jobb. Och bostäder. Flera betonar att det krävs ett långsiktigt arbete – om det funnits en snabb och enkel lösning hade den sannolikt redan varit genomförd.

Och David Lega (KD) är noga med att betona att det är en liten grupp personer som förstör för det stora flertalet.

– De flesta som växer upp i Biskopsgården gör inte så här. Det är viktigt att få sagt.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) säger att hon förstår reaktionen hos folk som säger att de helst skulle vilja flytta ifrån Biskopsgården, men hon vädjar till dem att ha ork att stanna kvar.

ANNONS

– Många krafter behöver gå samman för att vända detta och Biskopsgårdsborna själva är viktiga i det arbetet. Jag lovar att göra mitt yttersta, säger hon.

Fakta: Biskopsgården

I Norra Biskopsgården – där Dimvädersgatan ligger – bor5170 personer.

Av dem är 62,6 procent födda i ett annat land.

Andelen som har sitt ursprung i ett annat land än Sverige är 84,1 procent – att jämföra med 33,1 i kommunen som helhet.

Medelinkomsten är 148700 kronor. I Göteborgs kommun är den 275800 kronor.

Den öppna arbetslösheten är 17,4 procent, att jämföra med 6,2 procent.

Andelen som har en eftergymnasial utbildning på tre år eller mer är 15,4 procent. I Göteborg som helhet är motsvarande siffra 34,4 procent.

Källa: Samhällsanalys och statistik, Göteborgs stadsledningskontor

ANNONS