Axel Josefson (M) till attack mot oppositionen

Kommunstyrelseordföranden Axel Josefson (M) är rejält kritisk till att S, V och MP kört över alliansens i frågan om lägenheter inom Allmännyttan på AB Framtidens styrelsemöte.
– De är skyldiga att följa budgeten. Om bolaget lider ekonomisk skada kan det bli tal om ersättning, säger han. Men Amalia Rud Pedersen (S) säger att de visst följer budgeten.

ANNONS
|

Under året har alliansen påmints om att de styr i minoritet och att de forna rödgröna samarbetspartierna S, V och MP är i majoritet i den kommunala bostadskoncernen AB Framtidens styrelse.

Så blev det också när koncernens affärsplan klubbades förra veckan. Alliansen ville se ett mål på 1000 nya lägenheter om året, medan S, V och MP gick ihop och drev igenom att målet skulle vara över 1000, och att målet är att bygga 4200 lägenheter på mellan 2020 och 2022, det vill säga 1400 lägenheter per år i snitt.

– Alliansen har inte majoritet i AB Framtiden, och då bibehåller vi de här målen. Vi har en bostadsbrist som är så stor att den inte går att sätta siffror på. Nu har vi äntligen börjat få upp bostadsproduktionen i Göteborg, säger styrelseledamoten Roger Höög (V).

ANNONS
Roger Höög (V), styrelseledamot AB Framtiden.
Roger Höög (V), styrelseledamot AB Framtiden. Bild: Alice Vernersson

"Allvarligt"

Kommunstyrelseordföranden Axel Josefson (M) ser allvarligt på saken. Han påpekar att AB Framtiden hade lagt fram en affärsplan med siffror i linje med stadens budget och kritiserar oppositionen för att nu bryta mot den.

"Andelen allmännyttiga bostäder ska inte öka. Målet att Framtidskoncernen ska färdigställa minst 1 400 lägenheter per år utgår." slår alliansen fast i budgeten som klubbades i november.

– Det är viktigt att påtala att alliansens budget nu har blivit Göteborgs stads budget. Att man själv hade en annan budget spelar inte så stor roll nu, när man har tagit på sig ett styrelseuppdrag i ett av våra bolag. De har skyldighet att fastställa den budget som är beslutad.

Han säger att han förväntar sig att stadens revisorer tittar på detta och att det kan vara tal om att styrelseledamöterna på vänstersidan inte får ansvarsfrihet för sitt uppdrag.

– Om bolaget lider ekonomisk skada kan det till och med vara fråga om ekonomisk ersättning för de ledamöter som väljer att bryta mot ägarens direktiv, säger Axel Josefson.

Han säger att utvecklingen, där han ser mer politiserade styrelser, är allvarlig.

– Det är en väldigt oroande utveckling. Och jag är förvånad över att ett ansvarstagande parti som Socialdemokraterna tillåter sina ledamöter att bete sig på det här sättet.

ANNONS

"Jag är orolig"

Styrelseledamoten Stefan Svensson (M) tror inte att det höjda målet i slutändan gör så stor skillnad.

– Men jag tycker att man måste förhålla sig till den budget som är beslutad. Det blir märkligt när man går emot de givna uppdragen.

Stefan Svensson (M), ledamot i AB Framtidens styrelse.
Stefan Svensson (M), ledamot i AB Framtidens styrelse. Bild: Pressbild

En som är rejält kritisk är ledamoten Jan Jörnmark (D). Han reserverade sig i ärendet.

– Styrelsen har arbetat på tvärs mot kommunfullmäktige och kommunstyrelsen hela året. Det här måste få en lösning nu.

Han säger att det är en risk att bolagets stora värden riskeras och är orolig över bolagets framtid och att de behöver förhindra att människor flyttar till kranskommunerna istället för att bara bygga nytt.

Det är bostadsbrist och långa köer. Hur ska den frågan lösas?

– Den löser du inte genom att bygga bostäder som är dubbelt så dyra som det existerande beståndet. Du gör det snarare värre eftersom kön till de gamla, billiga lägenheterna blir ännu värre. Det handlar om hur du hanterar beståndet.

– Du löser inte det här med slagord. Jag blir förbannad när jag pratar om det, säger Jan Jörnmark.

Vad är problemet med att de driver sin politik när de faktiskt har majoritet?

– Problemet är att de inte har majoritet i kommunstyrelsen och fullmäktige. Det blir intressant att se hur de ska kunna bygga detta.

ANNONS

"Alliansens ansvar"

Amalia Rud Pedersen (S) menar att S, V och MP visst följer budgetbeslutet eftersom de säger att de vill se över 1000 nybyggda lägenheter och de ser till att allmännyttans andel, i linje med budgeten, inte överskrider 25 procent.

– Vi måste stärka allmännyttan och bygga mer hyresrätter för att vi ska kunna vara en stad som är attraktiv för folk att bo i. Vi gjorde vad vi kunde för att öka målet utan att bryta mot budgeten.

Amalia Rud Pedersen (S) är ledamot i AB Framtidens styrelse.
Amalia Rud Pedersen (S) är ledamot i AB Framtidens styrelse. Bild: Pressbild

Hon säger också att ingen under styrelsemötet hävdade att de bröt mot budgeten.

Johan Svensson (V), suppleant i styrelsen, säger att det politiska läget är komplicerat, men att det ligger på alliansen att driva igenom sin politik.

– Det gör det ju komplicerat, men ansvaret ligger hos allianspartierna som har i uppgift att genomdriva sin politik från fullmäktige. De får helt enkelt samtala med oss om de vill göra det, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS