Gemensam nämnare. Förberedelselägenheten i Frölunda och förvaringslägenheten i Majorna binder samman de åtta männen.
Gemensam nämnare. Förberedelselägenheten i Frölunda och förvaringslägenheten i Majorna binder samman de åtta männen.

Åtta som tiger - men tekniska bevis som talar

Ingen av de åtta misstänkta erkänner minsta inblandning i skottlossningen mot Vår Krog & Bar. De pekar heller inte ut någon annan skyldig. Målet avgörs alltså utifrån den tekniska bevisningen.

ANNONS
|

Åklagarnas mest centrala byggstenar:

Samtliga åtalade befinner sig regelbundet i de två lägenheter som kopplats till brotten. Det avslöjas via mobilmaster och efter analys av datorinloggningar.

Vissa av dem är också – med hjälp av trafikflödes- och övervakningskameror och vittnen – placerade i de bilar och på övriga centrala platser som figurerar i utredningen.

De är, enligt positioneringsprotokollen, tillsammans eller i varandras omedelbara närhet den 18 mars 2015 klockan 22.22.

A, född 1987, misstänkt för mord och mordförsök:

Framhållen som huvudman och hjärnan bakom dådet. Har hyrt såväl förberedelselägenheten i Frölunda som förvaringslägenheten i Majorna. Dessutom är han identifierad som köpare av flyktbilen, en röd gammal Citroen Xantia.

ANNONS

Enligt utredningen är A användare av den ena "brottstelefonen" vid tidpunkten för skjutningen.

Säger bara "inga kommentarer" i förhören. Hävdar att han befunnit sig hemma hos sin mamma den aktuella kvällen.

B, född 1995, misstänkt för mord och mordförsök:

Framhärdar att han "varit utanför Biskopsgården hela den dagen" och i Frölunda just när morden begicks. Börjar under förhören klaga på ett allt sämre minne.

Försöker i utredningens slutfas hänvisa till alibi i form av en ung kvinna och en medmisstänkt. Båda nekar dock till att ha varit tillsammans med honom.

Utifrån kroppskonstruktion och rörelsemönster tror polisen att B var den "andre skytten" inne på krogen, vars vapen inte dödade någon.

C, född 1995, misstänkt för mord och mordförsök:

Medger att han inhandlat två vouchers för påfyllning av de dittills oanvända brottstelefonerna. Behöll, enligt utredningen, en av dem under brottstiden.

Anser i förhör att dubbelmordet på Väderilsgatan 2013, då en kompis till honom sköts ihjäl, var en betydligt allvarligare händelse än skottlossningen på Vår Krog & Bar.

Var med när den röda flyktbilen hämtades. Polisen misstänker att han körde just detta fordon efter skjutningen.

D, född 1995, misstänkt för mord och mordförsök:

ANNONS

Hyrde en vit Volvo i Högsbo, den bil som gruppen uppges ha haft i reserv vid flykten från restaurangen och som cirkulerade i Biskopsgården i samband med dådet.

Hävdar att han erbjudits 30.000 kronor, dagen efter dådet, för att transportera en väska. Han visste inte att den innehöll mordvapen och vill inte tala om vem som gett honom uppdraget. Upprepar gång på gång att det var "två äldre killar".

– Jag är glad att han (25-åringen från Södra-gänget) är död. Ett liv för ett liv. Men jag har inte gjort det", säger D i förhör.

E, född 1991, misstänkt för mord och mordförsök:

Har inget minne alls från brottsdatumet den 18 mars. Ursäktar sig med att han "pundar" och sover 18 timmar per dygn.

Kom tillbaka från England bara en månad före skjutningen och berättar att C är hans enda kompis i gruppen. Detta motsägs av ett stort antal mobilkontakter även med de övriga sex männen.

Bär ett smeknamn som indikerar att han alltid håller tyst.

F, född 1995, misstänkt för medhjälp till mord och till mordförsök:

Ska enligt åklagaren, från en lägenhet i närheten av Vår Krog & Bar, ha "koordinerat och samordnat gärningsmän och fordon". Uppger själv att han var där, hos sina anhöriga, för att se på fotboll.

ANNONS

Fick ett samtal från en kompis som gästat restaurangen en kort stund före inbrytningen. Polisen tror att det där kan ha förmedlats information om vilka som befann sig i lokalen.

F har, enligt analyser av nyckelbrickor, rört sig i området på natten efter skjutningen. Hävdar själv att han sovit över hos sina släktingar, vilket emellertid en av dem förnekar.

G, född 1996, misstänkt för medhjälp till mord och till mordförsök:

Poängterar att han rökt mycket marijuana under dessa dagar och därför inte minns. Säger att han befann sig uppe i Länsmansgården vid skjutningen, där vittnen sett honom.

Anklagas för delaktighet i de bilbränder som anlades i Tuve och vid Lillhagen, för att locka bort polisbevakning från Vårväderstorget.

Medger att han åkt omkring på C:s moped av märket Gilera Runner, men inte uppehållit sig i det eldhärjade området.

Förhörsledaren undrar om de bara kör runt utan någon specifik destination?

- Ja, det är så livet är på gatan, svarar G.

H, född 1994, misstänkt för medhjälp till mord och till mordförsök:

Den siste i gruppen som blev häktad. Var, enligt mobilpositionering, tillsammans med G under hela kvällen och körde honom slutligen tillbaka till hans bostad i östra Göteborg på natten.

ANNONS

Det skedde i en lånad grå Volvo, den tredje bil som förekommer i utredningen.

Misstänks, liksom G, för bränderna. De två satt ihop på den cirkulerande mopeden.

Var, enligt stämningsansökan, med på både "förmötet" i Frölunda den 18 mars och "eftermötet" på Friskväderstorget den 19 mars.

Hävdar att andra människor använt hans mobil och lösenord på Facebook.

ANNONS