Årets varmaste dag i Göteborg hittills böd på 14,5 grader.
Årets varmaste dag i Göteborg hittills böd på 14,5 grader. Bild: Michael Probst

Årets varmaste dag i Göteborg – hittills

Lördagen bjöd på både sol och värme och gav årets varmaste dag hittills på flera håll i Sverige – och i Göteborg. Temperaturen? 14,5 grader.

ANNONS
|

Göteborgs uteserveringar vaknade till liv under lördagen när göteborgarna satt och glassade i vårsolen. Påskhelgen har bjudit på riktigt vårväder med 14,5 grader under påskafton – den varmaste dagen hittills i år i Göteborg.

Göteborgsvärmen kvalar dock inte in på listan över varmast i landet. Den högsta temperaturen uppmättes under lördagen i Helsingborg. Värmetoppen stannade på 16,9 grader.

Värmerekordet ger dock inte en representativt bild för aprilvädret vi än så länge haft. Det är kallare än vad det brukar vara, enligt meteorologen.

– Medeltemperaturen för april i år hittills är ungefär en eller två grader lägre än normalt, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Dessvärre är helgens väder inte riktigt här för att stanna. Under veckan som kommer väntar istället på både regn, vindar och moln. Temperaturen ser dock ut att hålla sig på plussidan såväl dag- som nattetid.

Möjligtvis regn med snöinslag

Ostadigare väder väntas alltid i veckan.

– På måndagen kan vi förvänta oss en hel del moln i Göteborg samtidigt som temperaturen kommer ligga på ungefär 12-13 grader. Det kan även bli lite blåsigt mitt på dagen, säger Emma Härenstam.

Natten mot tisdagen råder ett lågtryck vilket innebär att regnet kommer att röra sig in över Göteborgsområdet under tisdagsmorgonen. Temperaturen förväntas bli runt sju grader.

Onsdagen bjuder på fortsatt ostadigt väder med vindar.

– Då kommer det ett nytt lågtryck som närmar sig väster ifrån och under eftermiddagen eller kvällen väntas regn i samband med lite hårda vindar.

På torsdagen avtar vinden även om det kan vara fortsatt blåsigt. Solen kan möjligtvis titta fram genom de tätare molnen som kommer.

– De tätare molnen kan ge ifrån sig någon skur med eventuellt ett litet snöinslag.

Risk för gräsbränder

Påskhelgens höga temperaturer har gjort torrt i skog och mark. SMHI bedömer därför att det finns en risk för gräsbränder under söndagen.

Varningen kan kvarstå in i nästa vecka – trots att nederbörd väntas.

ANNONS

– Även om det regnar ena dagen så kan risken för gräsbränder finnas eftersom fjolårsgräset torkar fort om solen kikar fram eller om det blåser, säger Emma Härenstam.

LÄS MER:Polisen vill hitta en lösning på stökigt påskfirande

LÄS MER:Påskmaten rekordmycket dyrare

LÄS MER:Solig och varm påskhelg väntar i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS