Natten mot fredagen var rekordkall i Göteborg och i Väst.
Natten mot fredagen var rekordkall i Göteborg och i Väst. Bild: Arkivbild: Robin Aron

Årets kallaste natt i Västsverige

Natten mot fredagen var extra kall i Göteborg och i Västsverige. Att bo i Göteborg är inte någon fördel för den frusne – för minusgraderna känns ännu kallare här än de gör i Norrland. Och det finns ett par goda skäl till det.

ANNONS
|

Kändes det väldigt kallt i natt och i morse? Det var i så fall inte så konstigt för det var årets hittills lägsta temperatur, 13,7 minus i Göteborgsområdet.

Senast det var så kallt var i januari 2016 med minus 14,8. Lägsta temperaturen för hela 2000-talet var på nyårsafton 2001 då det var minus 18,7 grader vid Göteborgsstationen.

Men allra hårdast slog nattens kyla mot Hällum i Vara kommun, där det var minus 21,8.

LÄS MER:Låga temperaturer i Göteborg

Linus Karlsson, meteorolog på SMHI säger att den värsta kylan ser ut att ligga bakom oss just nu.
Linus Karlsson, meteorolog på SMHI säger att den värsta kylan ser ut att ligga bakom oss just nu. Bild: SMHI

LÄS MER:Här finns Göteborgs bästa pulkabackar

Därför känns det så kallt i Göteborg

Om man bor i Göteborg är vädret och kylan ett ständigt samtalsämne. Redan vid temperaturer runt nollan känns det som det är flera minusgrader, jämfört med om man bor inåt landet. Den upplevelsen stämmer.

ANNONS

– Eftersom Göteborg är ett kustnära område blåser det oftast några meter per sekund till skillnad mot inåt landet där det kan vara lugnare väderförhållanden. Det är vinden som ger kyleffekten, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

LÄS MER:Minusgrader – då töms butiker på pulkor och skridskor

Blåste det fem meter per sekund i natt när det var minus 13,7 kändes det ungefär som minus 24. Är det nollgradigt i Göteborg, men blåser tio meter per sekund känns det som minus sju, enligt SMHI:s meteorolog.

En annan sak som påverkar hur kallt det känns, är den fuktiga luften i Göteborg. Det beror på att staden ligger nära kusten.

– Fördelen för Norrland är att de inte har samma fukt och därför är det inte samma känsla, även om det blåser.

LÄS MER:Därför är det så kallt — hetta i rymden

LÄS MER:Här kan du åka längdskidor i Göteborg

För dem som nu går på sportlov kan det vara skönt att veta att den värsta kylan nu ligger bakom oss.

– Det blir något mildare på dagarna framöver – men fortsatt kalla nätter. Sportlovsveckan ser ut att ligga på strax under nollan på dagarna och några minusgrader på nätterna, säger Linus Karlsson.

Sportlovsveckan kan också ge lite snö som det ser ut i prognosen just nu.

Men först har Göteborgsområdet ett par kalla nätter framför sig. Natten mot lördag hamnar på sju till åtta minus. Natt mot söndag blir det något mildare med mellan tre och fem minusgrader.

ANNONS
ANNONS