Årets första tussilago har hittats

Trots att det har varit kyligt den senaste tiden har ett av de första vårtecknen vågat sig fram. På söndagsmorgonen såg Per-Åke Trägård årets första tussilago sticka upp ur marken på Donsö.
– Jag blev lite upplyft i sinnet av att det blommar i naturen, säger han.

ANNONS
|

Varje år spanar Per-Åke Trägård efter vårtecken. Han såg strandskatan för ett par veckor sedan och på söndagsmorgonen upptäckte han att ett annat vårtecknen hade letat sig upp ur jorden vid en naturstig på Donsö – tussilagon.

– Det är en av de första blommorna som sticker upp. Den kom lite sent i år. Det har varit lite kallt den senaste tiden. Det är ovanligt kallt för att vara den 18 mars, säger Per-Åke Trägård.

Att han hittade den första tussilagon i just det området är han inte förvånad över.

– Den brukar blomma tidigt i det området. Jag vet inte varför, men det är ganska bra jordmån på platsen och det är ett soligt läge, säger Per-Åke Trägård.

ANNONS

GP har fått uppgifter om att två andra vårblommor också har setts till i Göteborg - snödroppe och vintergäck som nu blommar i Kungsparken. Att vårtecknen har börjat komma betyder att våren är på intåg, tror Per-Åke Trägård. Men han kan inte svara på när den kommer.

– Man brukar säga att strandskatan ska frysa om fötterna sju gånger innan våren kommer, säger Per-Åke Trägård.

Snart kan våren vara här

För att det ska räknas som meteorologisk vår måste det vara över noll grader sju dygn i i rad. Enligt Per Holmberg, meteorolog vid vädertjänsten Foreca, är det inte vår i Västra Götaland än. Men den kan vara på väg.

– Det kommer in lite kallare luft nästa vecka som ser ut att ligga kvar till mitten av veckan. I slutet av veckan kommer det in lite mildare luft som kan ligga kvar över helgen. Om det ska bli vår måste den varmare luften ligga kvar även efter helgen, men det är osäkert om det kommer att komma in varm eller kall luft då, säger Per Holmberg.

Våren är försenad i år, berättar han. Den brukar i vanliga fall komma i början på mars till Västra Götaland.

– Det är för att vi har det väderläge som vi har. Vi har väldigt kall luft som täcker hela landet. Våren är försenad, frågan är hur mycket försenad den blir, säger han.

ANNONS

Nästa vårtecken: stackmoln och blåsippor

Men enligt honom finns det även ett meteorologiskt vädertecken som man kan spana efter.

– På sommaren och våren kan det bildas Cumulus, eller stackmoln som det kallas. Det ser ut spridda tussar. De kan bara bildas när solen är så pass stark att den kan bilda de molnen. När stackmolnen börjar synas är det ett vårtecken, säger Per Holmberg.

Stackmoln är ett meteorologiskt vårtecken. De kan bara bildas när solen lyser starkt.
Stackmoln är ett meteorologiskt vårtecken. De kan bara bildas när solen lyser starkt. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Per-Åke Trägård gläder sig mer åt att samla på vårtecken i naturen. Det nästa som han kommer hålla utkik efter är blåsippan.

– Jag ser fram emot att blåsippan ska blomma. Den brukar komma i början av april. Det är ont om blåsippor på Donsö. Men vi har ett blåsippeställe dit de som bor på ön vallfärdar till när de har blommat, säger Per-Åke Trägård.

Men än så länge är han glad över att tussilagon har tittat fram.

– Jag blev lite upplyft i sinnet av att se att det blommar i naturen, säger han.

Har ditt efternamn Trägård något med ditt blomintresse att göra?

– Nej, min fru heter Trägård i efternamn så jag bytte till det när vi gifte oss. Hon har fått det från sin farfar. Det är omkring 50 personer i Sverige som heter Trägård i efternamn, säger Per- Åke Trägård.

ANNONS

Har du sett ett vårtecken? Skicka bild på vårtecknet till GP

Via mejl: webbred@gp.se

Telefon: 031-17 20 10

MMS/SMS: 720 10

Fakta om Tussilago

Tussilago kallas även för Hästhov, vilket kan tror syftar på de hästskoformade bladen

Tussilago (Tussilago farfara) är blommans latinska namn och betyder jag fördriver hosta, vilket kommer från att det tidigare såldes som medicin mot hosta

Tussilago är en av de första vårblommorna och redan i februari kan de blomma. Men oftast är dess blomningstid i april-maj

Tussilagons blomknopppar utvecklas redan under hösten och det är därför som den kan blomma så tidigt

Tussilagon kan hittat i flera olika miljöer, till exempel vid vägkanter, banvaller och diken. Den trivs i fuktig, grusig eller lerig mark

ANNONS