Anna Johansson lämnar politiken – berättar om mordhoten

Anna Johansson ställer inte upp till omval till riksdagen. Nu väljer hon att berätta om baksidorna med livet som kvinnlig toppolitiker, med trakasserier och mordhot.
– Jag har blivit utskälld och hånad, fått vykort med texten ”hoppas du får cancer och dör” och telefonsamtal med en okänd röst som väser ”vi ska göra en Anna Lindh på dig din jävel”, berättar hon.

ANNONS
|

Anna Johansson som fyllde 50 år tidigare i år har sysslat med politik i hela sitt vuxna liv. Hon blev distriktsordförande för SSU 1996, valdes in i kommunfullmäktige tre år senare och var kommunalråd mellan 2009 och 2014.

Efter valet 2014 lämnade hon Göteborgspolitiken för riksdagen och posten som infrastrukturminister i Stefan Löfvens första regering.

Men uppdragen och tiden i rampljuset har haft sitt pris.

I ett inlägg på Facebook på tisdagskvällen berättar Anna Johansson att hon inte kommer att ställa upp för återval nästa höst. Hon konstaterar att politiken gett henne mycket, men att det också har kostat på.

ANNONS

– Jag har till stora delar försakat familj, vänner och mycket av det som hör till ett normalt liv. Ändå har det oftast varit värt det, men de senaste åren har varit tuffa och till sist blev det personliga priset för högt att betala, skriver hon.

Hot och trakasserier

Hon skriver att man som (kvinnlig) politiker lär sig hålla masken och aldrig visa svaghet – och att hon i hela sitt vuxna liv blivit ifrågasatt och kritiserad, utskälld och hånad. Hon berättar om vykort med texten ”hoppas du får cancer och dör” och rena mordhot från en okänd röst i telefonen som väser: ”vi ska göra en Anna Lindh på dig din jävel”.

– Det har varit några ganska turbulenta år i mitt politiska liv. Man klarar väl av även ganska svåra saker när de kommer en och en, men till slut rinner det över, säger hon till GP.

Det du beskriver i ditt inlägg är ju allvarliga saker, har det varit mycket sådant?

– Det har varit en del, men tyvärr har nog de allra flesta som har politiska uppdrag på en viss nivå erfarenhet av liknande saker. Jag har nog inte varit mer utsatt än andra.

Tonen har blivit hårdare

Hon säger att hon ville vara öppen med bakgrunden till att hon slutar av flera skäl. Även om just hennes berättelse är unik, så tror hon att det finns ett mönster.

ANNONS

– Politiken har blivit hårdare, med ännu mer personfokus. Tonen är hårdare både i medierna, mellan politiker och i kommentarsfält. Det tror jag är viktigt att prata om.

Ett annat mönster är att kvinnliga politiker ofta är mer utsatta än manliga kollegor.

– Kvinnor blir hårdare bedömda och hårdare behandlade. Det tror jag också är viktigt att prata om. Därför ville jag vara uppriktig med att det är ganska tufft. De flesta av oss hanterar det och låter det rinna av – men man kommer ihåg det.

Lämnar politiken helt

Anna Johansson lämnade regeringen och posten som infrastrukturminister sommaren 2017 efter hot om misstroendeförklaring efter den skandal som avslöjats kring Transportstyrelsens IT-upphandling. Våren 2019 klev hon av som ordförande i partidistriktet i samband med den strid som utbröt efter att hon och resten av styrelsen krävt att Ann-Sofie Hermansson skulle lämna sitt uppdrag som gruppledare för partiet i Göteborg.

Hon behåller sin plats i riksdagen fram till valet nästa höst. Sedan lämnar hon politiken helt.

Hur ser framtiden ut efter det?

– Jag har tänkt en del på det, men det finns inget konkret.

Men det var inte aktuellt att gå tillbaka till kommunpolitiken eller ta andra uppdrag?

– Jag har hållit på med politik i snart 30 år, på heltid sedan 2009. Jag känner att det har satts en bild av mig jag inte känner igen mig i, så någonstans har jag landat i att jag ska göra något annat.

ANNONS

LÄS MER:Efter IT-skandalen: Anna Johansson är inte klar med politiken

ANNONS