Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen under en pressträff i regionens hus.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen under en pressträff i regionens hus. Bild: Robin Aron

Ann Söderström: ”Hade velat fatta en del beslut tidigare”

Hon toppar GP:s maktlista i kategorin Samhälle. Ändå har hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström stundtals önskat att hon hade mer makt under coronapandemin.

ANNONS
|

Ett nytt dystert rekord har slagits. Fler patienter med covid-19 än någonsin tidigare vårdas på Västra Götalandsregionens sjukhus, när Ann Söderström får veta att hon toppar GP:s maktlista 2020.

– Inför viruset är vi mer maktlösa, säger hon.

Vad innebär ordet ”makt” för dig?

– Möjlighet att påverka.

Känner du att du har haft det i år?

– Ja det har jag haft, men jag har inte behövt utöva makten genom att tvinga folk att göra saker, utan den har nog mest använts för att få folk att förstå att vi måste göra det här tillsammans.

Pandemin har påverkat nästan hela året

Trots att nästan ett år har gått är pandemin inte över. Mer än 1 100 personer i Västra Götaland har hittills mist livet efter att ha blivit sjuka i covid-19, och siffran fortsätter stiga.

ANNONS

Ann Söderström har under hösten fattat nya beslut, för att styra hälso- och sjukvården genom krisen. Samtidigt menar hon att det varit lättare än vanligt att få alla att dra åt samma håll.

– Här har vi ett gemensamt mål, att vi inte vill att fler ska bli sjuka och att vi måste klara vården. I en sådan situation blir det lättare, på sätt och vis, att leda.

”Velat fatta en del beslut tidigare”

Coronastrategin har dock på många sätt varit nationell, snarare än unik för Västra Götaland.

Har du någon gång i år känt att du velat ha mer makt än vad du har haft?

– Både ock. Ibland är det skönt att säga att vi följer de nationella besluten, för i en osäkerhet är det svårt. Det finns ju inget facit, för ingen har varit med om den här pandemin, och då har det varit väldigt bra att ha linjen att ”vi följer Folkhälsomyndighetens beslut”. Vi har inte mer kunskap i den här regionen.

Hon fortsätter:

– Sedan kan man ibland tycka att det finns en tröghet hos nationella myndigheter, och att vi hade velat fatta en del beslut tidigare. Men då har vi använt det för att påverka våra nationella myndigheter, för att fatta de beslut vi behöver för att kunna jobba.

ANNONS

Tänker du på något särskilt då?

– Nej men det är lite med restriktioner med mera, som vi kanske är klara i att fatta beslut om men så tar det ett tag innan vi är överens. Men jag känner inte att det finns beslut som vi hade velat ta, som absolut inte blivit tagna, utan det är nog mer en tajmingfråga.

ANNONS