Angeredsborna om soptunnorna: ”Steg i rätt riktning”

Alla göteborgare som bor i villa eller radhus ska få nya soptunnor. Där ska det gå att slänga sådant som i dagsläget behöver köras till en återvinningsstation. Först ut i det nya systemet blir nordost.
– Allt som gör det lättare är bättre. Men det vore ännu bättre om Sverige kunde komma ifatt Frankrike, säger Bo Gerre i Angered.

ANNONS
|

Tidigare i veckan rapporterade GP om de nya soptunnorna villa- och radhusägare i Göteborg ska få. I stället för att glas, metall och papper ska fraktas till en återvinningsstation ska avfallet sorteras direkt i en ny soptunna på tomten.

Tanken är att dagens sopkärl ska ersättas med kärl som delas in i två fack. Mat och restavfall kommer att samlas i ett kärl och plast och papper i ett annat. Båda kärlen kommer att vara kärl med två lika stora fack och de kommer att tömmas varannan vecka. Sedan ska ytterligare ett tvåfackskärl avsett för glas och metall tömmas var fjärde vecka.

ANNONS

Beslutet fattades tidigare i veckan av kretslopp- och vattennämnden och det nya systemet kommer att införas stegvis. Under 2025 införs det i nordost, år 2026 för centrum och Hisingen och 2027 för sydväst.

Inte tillräckligt många hushåll för återvinningsstation

Angered är ett av de områden som blir först ut när systemet med de nya soptunnorna införs. I ett radhusområde nära Vättlefjäll spelar Lena Magnusson fotboll med sitt barnbarn.

Förr hade området igloo-formade behållare där det gick att slänga sopor som inte kunde sorteras i de egna soptunnorna. Men nu behöver de boende åka till en återvinningsstation längre bort.

– Vi pratade om att vi ville ha en återvinningsstation närmare här, men det var inte tillräckligt många hushåll för det, säger Lena Magnusson.

I stället får Lena ta med sig det hon behöver återvinna i bilen och göra ett extra stopp när hon ska åka någonstans. Hon ser positivt på nyheten om extra kärl till sopsorteringen hemma.

– Ju tillgängligare det är desto lättare blir det att göra det. Det låter bra om det innebär att man inte behöver åka lika mycket bil.

De som har byggt en avskärmad plats till sitt sopkärl kan behöva planera om, när det väl blir dags för fler.
De som har byggt en avskärmad plats till sitt sopkärl kan behöva planera om, när det väl blir dags för fler. Bild: Henrik Jansson

Vill slippa mjölkspill i bilen

I ett villaområde i Angered är Jhanzaib Humayun och hans pappa Naseer Humayun i full färd med att tvätta bilen på sin uppfart. De är också positiva till de nya soptunnorna.

ANNONS

– Det låter smart! Jag tror det är en jättebra idé, säger Naseer Humayun.

Det som framförallt samlas på hög i familjens garage är papper och plast, som behöver köras bort med bil. Naseer ser fram emot att slippa små irritationsmoment, till exempel gamla mjölkpaket som läcker i bilen under färden till återvinningsstationen.

Enda nackdelen enligt sonen Jhanzaib vore om det skulle bli trångt med en till soptunna.

– Den ska helst ta så lite plats som möjligt. Det beror på hur de har designat den. Om det är många fack behöver de vara lätta att komma åt, så att inget ramlar ut när man ska slänga sopor, säger Jhanzaib Humayun.

Naseer Humayun ser fram emot att slippa åka till återvinningsstationen lika ofta.
Naseer Humayun ser fram emot att slippa åka till återvinningsstationen lika ofta. Bild: Henrik Jansson

Föredrar systemet i Frankrike

Längre bort i samma bostadsområde arbetar Bo Gerre och Siv Gerre i sin trädgård. De har tillbringat mycket tid i Frankrike och tycker att Sverige ligger efter södra Europa när det kommer till sopsortering.

– Där hade vi tunnor för rubbet direkt utanför huset. Och deras sopstationer är nedsänkta i marken så att bara en liten hals sticker upp där man slänger soporna, säger Bo Gerre.

Han försvinner in i sin bostad och återvänder med en stor plastpåse. På den finns, förutom text på franska, även illustrationer föreställande kartonger, glasflaskor och konservburkar. Bo har sparat den som ett minne från hans och Sivs tid i Frankrike. I påsen kunde de lägga blandat avfall som sedan sorterades någon annanstans.

ANNONS

– En tredje soptunna är väl ett steg i rätt riktning. Allt som gör det lättare är bättre. Men det vore ännu bättre om Sverige kunde komma ifatt Frankrike, säger Bo Gerre.

LÄS MER:Villor och radhus i Göteborg ska få nya soptunnor

LÄS MER:Förslaget: Rejäl prishöjning för att slänga sopor

LÄS MER:Detta slänger göteborgarna – fastän de inte borde

ANNONS