Anders garage totalförstördes i industribranden på Hisingen

Efter fyra års arbete på Hondan fick den ett särskilt affektionsvärde för Anders Lorentzon. Men efter branden i Björlanda har den och allt annat i hans hobbygarage totalförstörts.
– Visst, det är materiella ting, men det handlar om minnen som jag skapat, säger Anders.

ANNONS
|

Anders Lorentzon var på jobbet när det plötsligt plingade i telefonen. Meddelandena kom i en gruppchatt för motorföreningen i Björlanda han är med i.

– Först verkade det som att det var hos ställningsbyggarna det brann. Jag tänkte att ”det finns väl brandväggar” och oroade mig inte så mycket.

Men allt eftersom tisdagen rullade på kom ny information. Till sist såg Anders en film från branden där lågor slog ut strax intill hans hobbygarage.

En kompis tipsade Anders Lorentzon om garaget i Björlanda. Han hade använt det för sitt motorintresse sedan 2015.
En kompis tipsade Anders Lorentzon om garaget i Björlanda. Han hade använt det för sitt motorintresse sedan 2015. Bild: Privat

Han försökte men lyckades inte ta sig förbi avspärrningarna runt brandplatsen. En annan medlem i föreningen kunde dock ta sig närmare samt prata med en brandman.

ANNONS

– Han sa att det inte fanns något kvar att rädda, säger Anders Lorentzon.

Stort affektionsvärde

I Anders garage fanns tre mopeder, två motorcyklar och tre crossar, samt mängder av verktyg, motordelar och andra prylar. Där fanns saker han haft i decennier och saker han ärvt från sin pappa. Totalt uppskattar han värdet till 100–150 000 kronor.

Störst affektionsvärde hade en Honda CM400. Det var den första motorcykeln Anders köpte och både hans sambo och hans svåger har övningskört med den.

”Visst, det är materiella ting, men det handlar om minnen som jag skapat”, säger Anders. Hans Honda CM400 är dessutom relativt ovanlig i Sverige.
”Visst, det är materiella ting, men det handlar om minnen som jag skapat”, säger Anders. Hans Honda CM400 är dessutom relativt ovanlig i Sverige. Bild: Anders Lorentzon

Efter att Hondan stått oanvänd ett par år byggde han omsorgsfullt om den till en så kallad bobber. Totalt la han ner drygt fyra års arbete på den.

– Ett fordon som den motorcykeln, som varit med länge. Den får liksom en egen själ och det skapas ett band till den. Till och med min sambo som inte är motorintresserad är vemodig för att den är borta.

Kommer du göra en ny koll om något går att rädda?

– I dagsläget vet jag inte. Med tanke på att jag såg hur kompisens bil såg ut, som stod i samma garage. Jag vet inte om jag vill se det, framför allt inte den (Hondan), jag kommer nog att bryta ihop då.

ANNONS

Lyft ut prylar med gripklo

Anders Lorentzon berättar att det fanns ett flertal gasflaskor i lokalerna. Med motorintresset ingår en hel del både svets- och skärbränningsarbete.

– Plus att det var en torr gammal kåk.

På onsdagseftermiddagen kunde han till slut köra fram till den utbrända byggnaden. Intill låg en stor hög med bråte som en lyftkran dragit ur rasmassorna med en gripklo.

I högen med utbrända prylar hittade Anders bland annat ett avgassystem som han byggt själv.
I högen med utbrända prylar hittade Anders bland annat ett avgassystem som han byggt själv. Bild: Privat

Anders Lorentzon såg kompisens ovanliga Graham-bil i ett hörn. En annan kompis BMW i ett annat.

Dock inget av sina egna fordon.

– Bara en domkraft, ett motorstativ och ett avgassystem till en av hojarna som jag byggt själv.

– Vi har inte fått gå in där det brunnit, men det finns ändå ingenting kvar.

LÄS MER:Ricardas slog larm om storbranden på Hisingen

LÄS MER:Stor brand i Björlanda – byggnaden bortom räddning

LÄS MER:Experter: Husbränder kan bli svårare att släcka

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS