Allt fler vill starta hunddagis

Går du i valptankar? Eller har du kanske haft människans bästa vän i familjen länge? Att skaffa en hund kräver mycket tid och energi.… Även vuxna hundar behöver sällskap och kan inte lämnas ensamma många timmar. Något som gör att allt fler väljer att starta hunddagis då efterfrågan från hundägare ökat.

ANNONS
|

Att skaffa hund efterliknas många gånger med att bli småbarnsförälder. Skaffar du en valp behöver den tränas, uppfostras och vänjas vid sin nya miljö. Under tiden som valpen gör sig hemmastadd i sitt hem behöver någon i familjen stanna hemma, sova nära hunden, valpsäkra hemmet och leka med den nya familjemedlemmen.

När din fyrbenta vän har kommit tillrätta behövs fortfarande någon som kan ta hand om och gå ut med hunden med jämna mellanrum.

Enligt svensk lag får en hund inte vara hemma ensam för länge. Max får det lov att röra sig om 5 timmars ensamtid per dag. Något som lett till att arbetande hundägare under de senaste åren i allt större utsträckning har börjat lämna in sina hundar på hunddagis.

ANNONS

Antalet ansökningar större än någonsin

Och utvecklingen verkar inte avstanna. Antalet ansökningar som kommer in till Länsstyrelsen om att få starta hundpensionat har aldrig legat på så höga nivåer som i dag.

– I dag lämnas hundar på dagis på samma sätt som småbarnsföräldrar lämnar sina barn på förskolan. Hur mycket dagens hundar får träffa sina ägare går att diskutera, men vi ser det som något positivt att hundägare lämnar sina hundar på hunddagis istället för att lämna dem ensamma hemma, säger Marcus Bald, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Kräver en rad förberedelser

Att öppna ett hunddagis är inte helt enkelt och kräver en rad olika förberedelser. Lokalen där du planerar att starta upp din hundverksamhet måste ha fått ett tillstånd och godkänts av Länsstyrelsen.

I din ansökan måste du kunna uppvisa att du är utbildad inom hundar och har kunskap om bland annat hundsjukvård, smittspridning, beteende- och stress hos hundar. Dessutom måste du se över om din verksamhet har den rätta miljön som krävs för att starta ett hunddagis.

Allt ifrån vilka rastgårdar till hundkorgar och utrymmen som du använder måste anpassas till de hundar och raser som kommer att placeras på ditt hunddagis.

Fakta: Kraven på hund-…dagis/hundpensionat

Förutom grundläggande skötsel av hundarna gäller följande:

Det ska finnas kunnig personal tillgänglig på hunddagiset under den tid som hundar vistas där.

Hundar på hunddagis och hundpensionat ska ha möjlighet att gå undan från varandra för att undvika konflikter.

Munkorg eller liknande får inte användas på hunddagis eller hundpensionat annat än tillfälligt vid behandling av skador eller liknande.

En person som driver ett hunddagis eller hundpensionat ska ha utbildning på hundar eller motsvarande erfarenhet.

Utbildningen ska innehålla:

1. Hundens beteendebehov och etologi

2. Problemhundar och problemhundsägare

3. Stress hos hund

4. Smittspridning

5. Djurskyddslagstiftningen

6. Raskunskap

7. Enklare hundsjukvård

8. Praktik

Källa: Jordbruksverket

ANNONS