Axel Josefson (M) presenterar Alliansens budgetförslag för 2020 i sin helhet.
Axel Josefson (M) presenterar Alliansens budgetförslag för 2020 i sin helhet. Bild: Mia Höglund

Alliansens hantering av anställningstryggheten får kritik

I torsdags fattade kommunfullmäktige beslut om att behålla den särskilda anställningstryggheten i staden. I alliansens budget står det att den inte längre ska gälla.
– Vi får ta den frågan till fullmäktige igen, säger Jonas Attenius, gruppledare (S).

ANNONS
|

I alliansens budget – som av allt att döma kommer att gå igenom i fullmäktige den 4 november – står det att stadens särskilda anställningstrygghet inte längre ska tillämpas. Rutinen är den att budgeten klubbas i sin helhet – vilket skulle innebära att anställningstryggheten upphävs, trots att fullmäktige beslutade annat så sent som i förra veckan.

Att alliansens stoppar in en fråga i budgeten där fullmäktige nyligen fattat beslut i precis motsatt riktning förvånar Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

LÄS MER:Stadens särskilda anställningstrygghet blir kvar

Då fick de rödgröna kritik

– Alliansens har ju själva sagt att man inte får göra så. Min utgångspunkt är att vi måste göra samma sak som de gjorde vid två tillfällen, alltså lägga ett korrigerande beslut, säger han.

ANNONS

Det han syftar på är hanteringen av lagen om valfrihet, LOV, i hemtjänsten. Där fattade kommunfullmäktige beslut om att reformen skulle införas under förra mandatperioden – och vid de två följande budgetbeslutet försökte de rödgröna få beslutet upphävt genom att baka in det i budgeten.

Den gången var det alliansens och dåvarande oppositionsledaren Jonas Ransgård (M) som protesterade mot tillvägagångssättet.

– "Nu får ni sluta. Fullmäktige bestämmer", sa Ransgård till oss, så nu får väl vi säga till Axel: "Nu får ni sluta. Fullmäktige bestämmer", säger Jonas Attenius, gruppledare (S).

Hur kommer ni att agera?

– Vi får ta frågan till fullmäktige, så som borgarna gjorde med LOV-en.

LÄS MER:Facken rasar mot Alliansens plan att skrota anställningstryggheten

Josefson ser inte parallellen

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) tycker däremot inte att hanteringen av frågan om anställningstryggheten går att jämföra med den om LOV.

– Det är inte så att vi har lagt in det här i efterhand. Vår budget var redan på tryck när vi hade fullmäktigedebatten i torsdags.

Att skrivningen överhuvudtaget finns med i budgeten har att göra med att det blev en diskussion om hur beslutet i kommunstyrelsen tidigare i år skulle tolkas, säger han.

– Vi ville förtydliga vår ståndpunkt, så att det inte skulle misstolkas av förvaltningarna. Det är alltså inte någon efterhandskonstruktion för att vi fick ett visst beslut i torsdags.

ANNONS

Hur ser du på att vänstersidan tänker lägga ett yrkande om att anställningstryggheten ska finnas kvar?

– Ärligt talat tycker jag nog att de borde avvakta den utredning de sa att de skulle tillsätta om vilka effekter det här får. Det framgick under debatten i fullmäktige att det finns avarter som är svåra för kommunen.

LÄS MER:Olika bilder över beslut om anställningstrygghet

ANNONS