Om bemanningen avvecklas enligt Alliansens budgetförslag kommer även utlåningen av leksaker, exempelvis som cyklarna på bilden att försvinna, berättar fritidspedagoger.
Om bemanningen avvecklas enligt Alliansens budgetförslag kommer även utlåningen av leksaker, exempelvis som cyklarna på bilden att försvinna, berättar fritidspedagoger. Bild: Anders Ylander

Alliansens förslag: Avveckla all bemanning på lekparker i Göteborg

Verksamheten på de fem bemannade lekparkerna i Göteborg ska avvecklas, det framgår i Alliansens budgetförslag för 2020. Det innebär att utlåningen av leksaker, anordnade lekar och vuxna på plats bland unga kan försvinna från flera platser runt om i staden.

ANNONS
|

Om man lusläser alliansens budgetförslag för 2020 framgår att stans bemannade lekplatser kan komma att avvecklas, vilket SVT Nyheter Väst var först att rapportera.

"Park- och naturnämnden får i uppdrag att avveckla bemanningen vid lekparker", den meningen fick Anna Börjesson Schönbeck, fritidspedagog vid Hammarkullens parklek skickad till sig härom veckan. Meningen är tagen ur Alliansens budgetförslag för 2020 och fick henne att reagera starkt.

– Det är ynkligt, det är åt så fel håll man kan gå, säger hon.

I Göteborg finns fem lekparker med bemanning, Hammarkullens parklek är en av dem. Dit kommer barn, ungdomar och föräldrar för att delta i anordnade aktiviteter, låna cyklar eller bara träffas för att umgås. Enligt Anna Börjesson Schönbeck har Hammarkullens parklek mellan 50 och 100 besökare en vanlig vinterdag och mellan 200 och 300 besökare per dag under sommaren.

ANNONS

"Känner att vi behövs"

Utlåningen av leksaker och anordnandet av aktiviteter kan existera till följd av bemanningen, berättar Anna Börjesson Schönbeck.

– Vi känner att vi behövs. Bara att en vuxen vevar hopprep är uppskattat, eller är med på fotbollsplanen, det är en extra trygghet när vi är på plats.

Andra lekparker som kommer påverkas av Alliansens budget är Positivparken, Bygglekplatsen, Actionparken och den stora lekparken i Slottsskogen, Plikta.

Birgitta Mattsson och Conny Mattsson med barnbarnet Henning Aldebo. De är återkommande besökare på Plikta parklek.
Birgitta Mattsson och Conny Mattsson med barnbarnet Henning Aldebo. De är återkommande besökare på Plikta parklek. Bild: Anders Ylander

En förmiddag i november är det nästintill folktomt bland rutschkanorna, gungorna och den stora valen på Plikta lekpark, förutom Henning Aldebo som låtsas köra sin farmor och farfar i en träjeep.

De brukar besöka Plikta när de passar sitt barnbarn.

– Han sa att han ville gå till den stora lekparken idag, då menar han Slottsskogen. Så då gick vi hit, säger farmor Birgitta Mattsson.

De har inte tagit del av bemanningsservicen i lekparken, men anser ändå att det vore tråkigt om det skulle försvinna.

– I princip tycker jag att det är dåligt, säger Conny Mattsson, farfar till Henning.

– Det är ju inte oss det påverkar, vi kan vara här med honom. Men jag tänker på barn med andra behov, man kan väl dra ner på annat. Det är trist att man drar ner på verksamheter som påverkar barnen, säger Birgitta Mattsson.

ANNONS

Stugan stänger om bemanningen försvinner

I en stuga i parken kan besökare värma mat, använda toaletten eller spela spel. Där jobbar Karin Scotting som också ser till att utlåningen av leksaker fungerar och att det blir korvgrillning varje dag. Avvecklas bemanningen kommer stugan stå låst, berättar hon.

– Detta är verkligen hela stadens kostnadsfria arena, det är klart att det är tråkigt om det stängs. Det är en viktig mötesplats. Hit kommer många ungdomar som inte har ett annat sammanhang, till exempel ensamma barn som inte har så många kompisar. Här får alla vara med och de får känna sig delaktiga. Det är viktigt.

Olle är en van besökare på Plikta, här med morfar Johan Lindfeldt.
Olle är en van besökare på Plikta, här med morfar Johan Lindfeldt. Bild: Anders Ylander

Inne i stugan befinner sig förmiddagens andra leksällskap: Johan Lindfeldt och barnbarnet Olle Lindfeldt. De har just ätit och bytt blöja.

Olle brukar vara här tillsammans med sin mamma. Men idag har han och morfar gungat och lekt med djuren vid bilmattan inne stugan.

– Det är väldigt tråkigt att man ska spara in på sådant här. Jag håller tummarna att det inte går igenom, säger Johan Lindfeldt.

Vill rusta upp lekparker i stället

Naod Habtemichael (C) är kommunalråd för Centerpartiet i Göteborg och berättar att avvecklingen av de bemannade lekparkerna planeras för att i stället prioritera att rusta upp lekparker runt om i staden.

ANNONS

– I grund och botten är det en politisk bedömning av vad som är en kommuns kärnuppgift eller inte. Lekplatser är väl uppskattade, men vi tycker resurserna behövs på andra håll. Allt från att hålla rent och sanera i närheten av lekplatser till att kunna bevara lekparkerna.

Tidigare har lekparker i Göteborg behövt rivas till följd av dyra underhållskostnader, Naod Habtemichael (C) menar att Alliansens budgetförslag i stället kan bidra till att behålla fler av parkerna i stan.

Stugan vid Plikta kommer stänga om bemanningen avvecklas, berättar en fritidspedagog på plats.
Stugan vid Plikta kommer stänga om bemanningen avvecklas, berättar en fritidspedagog på plats. Bild: Anders Ylander

Blerta Hoti (S) är ett av oppositionens kommunalråd i Göteborg, hon tycker att bemanningen på lekparkerna ska vara kvar.

– Bemannade parker är ett sätt att främja folkhälsan och överbygga segregationen. En sak att komma ihåg är att om bemanningen avvecklas kommer inte det leda till att barnen som bor i till exempel Hammarkullen kommer åka till Universeum eller Slottsskogen i stället. Man begränsar dem i deras rörlighet och det är en olycklig utveckling, säger hon.

ANNONS