Alliansens avgift på Älvsnabbaren får kritik

Alliansen vill avgiftsbelägga båtresorna mellan centrum och Lindholmen. Förslaget får stark kritik från Göteborgs rödgrönrosa ledning.

ANNONS
|

I sin gemensamma budget vill Alliansen återinföra rationaliseringskrav på kommunens verksamheter, utom i skolan. De vill också höja månadsavgifterna i kollektivtrafiken, slopa den avgiftsfria båtskytteln över älven, öppna för mer konkurrens på en rad områden och stryka en del rödgrönrosa "gratissatsningar".

– De rödgrönrosa har en vurm för avgiftsfritt, men någon måste betala broddarna eller museibesöket, säger Helene Odenjung (L).

Besparingarna i kollektivtrafiken omfattar 230 miljoner kronor. Det handlar om 200 miljoner kronor i subventioner för att hålla kostnaden för månadskorten i Göteborg nere, och 30 miljoner kronor för Älvsnabbaren –gratisfärjan mellan centrum och Lindholmen.

Färjan är en viktig länk för dem som jobbar på Lindholmens science park.

ANNONS

Enligt ett pressmeddelande från den rödgrönrosa majoriteten innebär förslaget att det blir en hundralapp dyrare att åka kollektivt varje månad.

– Det är orimliga förslag som skulle göra det svårare att bygga ett jämlikt Göteborg, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Göteborgs stads budget för 2017 röstas igenom i kommunfullmäktige den 16 juni. För att Alliansen ska få igenom sitt förslag behöver de stöd från både Sverigedemokraterna och Vägvalet.

ANNONS