Alice Teodorescu tilldelas Lennart Högman-priset.
Alice Teodorescu tilldelas Lennart Högman-priset. Bild: JENNY INGEMARSSON

Alice Teodorescu tilldelas Lennart Högman-priset

Lennart Högman-priset har delats ut sedan 2011 och tilldelas en person som "arbetar med civilkurage, integritet och för den raka dialogen." Årets mottagare av priset är Göteborgs-Postens politiska redaktör samt chef för ledarsidan, Alice Teodorescu.
– Jag försöker alltid vara trogen mina värderingar. Att skriva i linje med det som är långsiktigt rätt oavsett vart vindarna blåser i övrigt, säger Alice Teodorescu.

ANNONS
|

Bland tidigare pristagare återfinns bland andra kriminalprofessorn Leif GW Persson och författaren Linda Skugge.

I år är det Alice Teodorescu som prisas för att bidra med civilkurage, integritet och arbeta för den raka dialogen.

– Stundtals är det jobbigt att vara rak, så jag är hedrad och tacksam att det uppmärksammas. Jag har försökt att vara trogen mina värderingar som jag samlat på mig genom åren och att skriva i linje med dem, men det har inte alltid varit den enkla vägen, säger hon.

I motiveringen står det att Teodorescu får priset "för hennes debattförmåga och hennes krönikor, vilka präglas av eftertänksamhet och att hon är modig att ta upp ämnen, som ligger utan för den så kallade agendan".

ANNONS

– Det är lätt att hamna där, i ryggdunknings ringen, när man bara kollar på vad andra kollegor skriver om. Men det är ju inte dem som betalar min lön. Det är därför som det har varit viktigt för mig att våga driva en agenda som är i linje med verkligheten sådan den är och inte som man skulle vilja att den var, säger hon.

– Utan allt stöd och uppmuntran från alla läsare, så hade jag nog inte orkat.

"Människors lika värde är ingen konflikt"

Teodorescu har skrivit ledartexter sedan 2009. När hon tittar tillbaka på sitt arbete så är det de tidiga texterna hon är mest stolt över.

– När migrationsfrågan förenklades och jag tidigt vågade visa på de dilemman som uppstår mellan ideal och verklighet, ur såväl ett filosofiskt som sakpolitiskt perspektiv. Jag och ett fåtal andra skribenter bidrog till att borgerligheten så småningom började resorna om hur man ska få ihop ekvationen långsiktigt. Det är jag stolt över, säger hon.

Hon berättar att hon drivs av att öppna politikers ögon.

– Att se människors lika värde är ingen konflikt. Man kan vara för öppenhet, människors lika värde och rörlighet men samtidigt se att den politik som förts är ohållbar i längden. Tittar man på migrationspolitiken som var 2015 så krävdes det till slut drastiska åtgärder. Något man sluppit om man bara haft lite framförhållning.

ANNONS

– Det var även flera andra som skrev om detta. Vad som är intressant är att många av oss har det gemensamt att vi har utländskt påbrå, säger hon.

Anser du dig själv vara kontroversiell som skribent?

– Jag tycker inte själv att jag är kontroversiell men vissa gör det. Jag upplever att det är kritiker, inte sällan andra journalister, som påfallande ofta saknat egna argument som har varit tongivande i att framställa mig så. Jag får sällan kritik från läsarna eller mannen på gatan, säger Alice Teodorescu.

Är det viktigt med civilkurage?

– Utan mod är man bara en liten lort.

Vad tror du att du kommer skriva om framöver?

– Jag ser en infekterad och smutsig valrörelse med oklart resultat och en knivig mandatperiod oavsett vilken konstellation som vinner. Sverige står inför tuffa problem, med en politik som kräver samförstånd från stora delar av riksdagen, säger hon.

LÄS MER: Också fattiga ska få välja skola

Tidigare pristagare:

2011 Lennart Högman, författare, f.d. vd och kommunalpolitiker.

2012 Göran Collert, Swedbanks koncernchef och styr.ordf.

2013 Leif GW Persson, kriminologiprofessor och författare.

2014 Inga-Britt Ahlenius, generaldirektör, undergeneralsekreterare i FN och gästprofessor.

2015 Anders Sahlén, f.d. chef för finansinspektionen.

Birgitta Holm, författare och litteraturprofessor.

2016 Mikael Odenberg, f.d. försvarsminister.

Dag Öhrlund, författare.

2017 Roy Andersson, filmregissör.

Linda Skugge, författare.

ANNONS