Älg på skola i centrala Göteborg

Efter att en älg vandrat runt i centrala Göteborg under torsdagsförmiddagen, har den nu avlivats av eftersöksjägare. – Det går inte att ta den till marker där den hör hemma, så det fattades ett myndighetsbeslut att den ska avlivas av eftersöksjägare, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

ANNONS
|

Älgen, som under morgonen har vandrat runt i centrala Göteborg, har nu avlivats av en eftersöksjägare i närheten av Svenska mässan i Göteborg.

– Den avlivades för älgens egen skull, som har hamnat i fel miljö. Men också för att den inte ska ställa till det i trafiken så att någon annan skadad, det går inte att ta den till marker där den hör hemma, så det fattades ett myndighetsbeslut att den ska avlivas av eftersöksjägare, säger Tommy Nyman.

Jenny Brink var en av de personer som kom till platsen strax efter att älgen avlivades.

– Det har nyligen inträffat. Vad jag förstår så har den här älgen varit väldigt, väldigt stressad. Det känns tråkigt, men det var nog det bästa för älgen, säger hon.

ANNONS

"Låt den vara"

Den älg som syntes till vid Burgårdens gymnasium vid 08-tiden under torsdagsmorgonen, var enligt polisen, troligtvis den älg som under natten simmat i kanalen och synts till vid Stampen.

En eftersöksjägare har under hela förmiddagen varit vid platsen för att ta hand om älgen, och strax före 08-tiden på onsdagsmorgonen, befann sig jägaren ett stenkast från Burgårdens gymnasium. Strax före 09-tiden, meddelade polisen att man hade förlorat kontakten med älgen.

– Man ska absolut inte springa efter och stressa den, låt den vara.Älgen mår nog inte så bra av att vara i stadsmiljö. Det är inte så vanligt att de går runt i centrala stan, men det förekommer, sa Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst, tidigare under morgonen.

Enligt polisen gäller försiktighet för allmänheten.

– Det gäller att ta älgen till ett säkert ställe, det går inte att driva ut den från stan, det är för mycket trafik. Den största faran är trafiken, men det är bäst att man ska köra på som vanligt, fast med försiktighet, sa Tommy Nyman tidigare.

Vid 11-tiden under förmiddagen berättade Tommy Nyman att älgen fortfarande var på fri fot i centrala Göteborg och eftersöksjägaren sökte med ljus och lykta för att hitta älgen. Enligt polisen befann sig älgen under 11-tiden vid Valhalla.

ANNONS

LÄS MER:Älg skadad efter simtur

"Den sprang på"

Under torsdagsmorgonen hörde Markus Rangmar av sig till GP med observationer gällande älgen.

– Jag cyklade i Burgårdsparken efter att ha lämnat på förskolan och då såg jag älgen som tittade på mig. Jag blev riktigt förvånad. Älgen hade horn, så jag skulle inte säga att det var en kalv, men jag hade hört att det skulle vara en älg lös is stan, sa vittnet Markus Rangmar och fortsatte:

– Jag tittade var den tog vägen. Samtidigt kom en annan kille som ringde polisen. Älgen sprang in på Burgårdens skolgård. Jag tyckte inte att älgen såg skadad ut, utan den sprang på.

Han berättade att han lyckades hjälpa en hundägare som var ute och rastade sin hund.

– Jag fick stoppa en hundägare som var på väg åt samma håll som älgen. Hon vände direkt och var tacksam över varningen. Hunden hade kunnat börja skälla åt älgen och då vet man ju inte vad som skulle kunna hända.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta GP Via mejl: webbred@gp.se Telefon: 031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10

ANNONS